Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Τα δίκαια των Κυπρίων

  /   20/03/2013  /   Σχόλια

 kiproscyprus1  

Σε ευρωπαϊκούς κύκλους ,αλλά και στην Αθήνα διακινείται η άποψη ότι το μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων ήταν το πλέον ενδεδειγμένο στην περίπτωση της Κύπρου. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, σε περιόδους κρίσεων ο πλούτος, σε όλες του τις μορφές, συνεισφέρει αναλογικά στα βάρη.

Οι θιασώτες της άποψης αυτής λοιπόν υποστηρίζουν ότι όπως  φορολογούνται τα ακίνητα, αντιστοίχως μπορούν να φορολογηθούν και οι καταθέσεις.

Αποθησαύριση η μία ,αποθησαύριση και η άλλη.
Υπάρχει ,ωστόσο, μια θεμελιώδης διαφορά. Στην μια περίπτωση ο πλούτος είναι ακινητοποιημένος και στην άλλη κινείται, μπορεί να φύγει, να μετακινηθεί , να διαρρεύσει προς άλλες πολιτείες.
 Το αγαθό της πίστης είναι άυλο και  ευαίσθητο στις μεταβολές.Στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και μόλις αυτή χαθεί το αγαθό εκλείπει.
Άλλωστε τα κεφάλαια δεν έχουν πατρίδα, όπως έγραφε πριν από 160 τόσα χρόνια ο θείος Κάρολος.
Αυτά τα κεφαλαιώδη δεν λογάριασαν οι ευρωπαίοι φωστήρες και μαζί τους οι δικοί μας πρόθυμοι, όταν ,πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες , πίεσαν αφόρητα τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου  να αποδεχθεί το μέτρο της απομείωσης των καταθέσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι σύσσωμοι οι Κύπριοι αντέδρασαν με τόση σφοδρότητα και αρνήθηκαν την ευρωπαϊκή απόφαση.
 Πολλοί μιλούν για πράξη αφροσύνης, ότι έδρασαν αγνοώντας τους κινδύνους, ότι επί της ουσίας αυτοκτόνησαν, καθώς δεν έχουν επεξεργασμένες εναλλακτικές, ούτε άλλες δυνατότητες.
Ωστόσο, εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από  όποιον άλλο ότι η οικονομία τους είναι τουλάχιστον κατά το ήμισυ χρηματοπιστωτική και πως αποδεχόμενοι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχαναν ότι είχαν χτίσει τις τελευταίες τέσσερις  δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή.
Προτίμησαν ,λοιπόν, να ρισκάρουν ,ελπίζοντας να βρουν κάποια λύση, λιγότερο οδυνηρή.
Δεν ξέρουμε αν θα τη βρουν.
Με τη στάση τους πάντως έσπειραν την αμφισβήτηση για τα κέντρα της   Ευρωπαϊκής Ένωσης  και έδειξαν πως οι αποφάσεις της  δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς αξιολόγηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και  συνθηκών.
Αν μάλιστα παρουσιάσουν κάποια ρεαλιστική και οικονομικά ανεκτή λύση τότε η επίδραση της επιλογής τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις  θα είναι μεγάλη. Περιττό δεν να  μιλήσουμε για το τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή στα ελληνικά πολιτικά πράγματα…
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο tovima.gr, στις 20/03/2013.//
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]