Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία

  /   27/03/2013  /   Σχόλια

30wt099greece0_2309740c

 Η Ευρώπη, με τις 53 τις χώρες και την διαιρεμένη ιστορία της, είναι ένα εξαιρετικό αλλά ελλιπώς ερευνημένο φυσικό εργαστήριο για την μελέτη των επιπτώσεων των εθνικών στρατηγικών υγείας.

Η έρευνα της Lancet κάνει ακριβώς αυτό: μελετά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, με ένα επιμέρους ενδιαφέρον στις τάσεις θνησιμότητας και ρίχνει φως στις κύριες επιτυχίες και αποτυχίες των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, τα τελευταία 40 χρόνια. Στην Δυτική Ευρώπη, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς, όμως ανάλογη πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην Ανατολική Ευρώπη και ως εκ τούτου, οι διαφορές ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη είναι μεγαλύτερες σήμερα από ότι ήταν πριν από 40 χρόνια. Η πτώση στη θνησιμότητα στις Δυτικές χώρες οφείλεται στην επίδραση της οικονομικής ανάπτυξης, των λειτουργικότερων συστημάτων πρόνοιας και των επιτυχημένων υγειονομικών εκστρατειών(π.χ. κατά του καπνίσματος, για την οδική ασφάλεια κ.α.), χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η πολιτική ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, έχει αφήσει βαθιές διαχωρίσεις στην υγεία των πληθυσμών της.

Η οικονομική κρίση στην  Ευρώπη, με τη σειρά της, έχει θέσει σοβαρές απειλές απέναντι στο ‘σύνολο της ευρωπαϊκής υγείας’. Η έρευνα υπό μελέτη, ανιχνεύει τα αίτια της κρίσης, αναλύει την επίδραση της στα συστήματα υγείας και προσπαθεί να εκτιμήσει το μέγεθος των συνεπειών της.

Αν η άνοδος στα ποσοστά αυτοκτονίας και στα τροχαία ατυχήματα ήταν αναμενόμενη, άλλα αποτελέσματα, όπως η έξαρση του AIDS, δεν τα περίμενε κανείς και η θεώρηση τους γίνεται πιο αντιληπτή, υπό το πρίσμα της κρατικής ανεπάρκειας. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, υιοθετήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας και οι οικονομίες τους συνεχίζουν να χαροπαλεύουν, με ξεκάθαρες συνέπειες στα εθνικά συστήματα υγείας. Οι αυτοκτονίες και οι εξάρσεις μεταδιδόμενων ασθενειών συμβαίνουν όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα στις χώρες του Νότου και οι περικοπές στους προυπολογισμούς έχουν περιορίσει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Στον αντίποδα, στην Ισλανδία απέρριψαν μέσω λαϊκής ψήφου τα μέτρα λιτότητας και η οικονομική κρίση φάνηκε να έχει σχεδόν μηδενική επιρροή στον τομέα της υγείας. Αν και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές συστημικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, η έρευνα φαίνεται να καταλήγει ότι, παρά το γεγονός ότι η ύφεση φαίνεται να θέτει σε ρίσκο την υγεία των πληθυσμών, τελικά είναι ο συνδυασμός ανάμεσα σε μέτρα λιτότητας και οικονομικά ‘σοκ’ με ένα αδύναμο σχέδιο κρατικής πρόνοιας, που έχει προκαλέσει την κρίση στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη.

GRE11817179.limghandler

Σε πολιτικό επίπεδο, έχει διακηρυχθεί η αποφασιστικότητα καταπολέμησης των φαινομένων αυτών, όμως στο πεδίο των πράξεων και της δράσης, δεν υπάρχουν εξελίξεις. «Υπάρχει σαφές ζήτημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς … Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην Υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν ΜαΚί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα. Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα, επισημαίνει το Reuters, ενώ παράλληλα τονίζει ότι στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS – ακόμη και της ελονοσίας – στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο – με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου – έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]