Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Τι μας θυμίζει ο χορός των νομισμάτων

  /   17/02/2013  /   Σχόλια

345324

Η σημερινή συνάντηση στη Μόσχα της ομάδας των 20 μεγάλων κρατών, που στηρίζεται στην παλαιά Ομάδα των Επτά (G7) ισχυρών, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός συναλλαγματικού πολέμου.

Συνηθίζουμε να ξεχνάμε ότι η μεγάλη κρίση, εκτός από τις τεράστιες ανισορροπίες που υπήρξαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκλήθηκε και από τα εξίσου μεγάλα ανοίγματα που προκάλεσε η πραγματική οικονομία. Πράγματι, το διαρκές και δυσθεώρητο διεθνές εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το ενεργειακό ισοζύγιο και οι εξαγωγικές επιτυχίες της Γερμανίας και ελάχιστων ακόμη χωρών της Ευρωζώνης, οι αναδυόμενες δυνάμεις της Βραζιλίας και της Νότιας Κορέας, συμπρωταγωνιστούν στην εξέλιξη της κρίσης.

Το κινεζικό γουάν, τότε και τώρα, δεν ακολουθεί τις επιτυχίες της κινεζικής οικονομικής μηχανής. Ενώ η ανάπτυξη παραμένει ζωηρή και το εμπορικό πλεόνασμα υψηλό, οι κινεζικές οικονομικές αρχές διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία του νομίσματός τους, αρνούμενες πάντοτε την ελεύθερη διαπραγμάτευση της αξίας του μέσα στις αγορές, από τις οποίες τόσα πολλά έχουν κερδίσει. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το γουάν παραμένει υποτιμημένο κατά 30 – 40% έναντι του δολαρίου, γεγονός που μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα, δηλαδή ως υπερτίμηση του δολαρίου. Επιπλέον, μετά την αποδοχή της Κίνας στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου είναι αδύνατη η λήψη εμπορικών αντιποίνων από την πλευρά των ελλειμματικών εμπορικών συνεταίρων της μεγάλης δύναμης.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς του φιδιού, η Κίνα διατηρεί το τεράστιο πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους. Υπολογισμοί του 2011 έδειχναν ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της Κίνας ήταν 20 φορές μικρότερο από το αμερικανικό και 25 φορές από το ευρωζωνικό.

Η Ιαπωνία, υπό την επίδραση του νεο-εθνικιστή πρωθυπουργού της, προσπαθεί να ξεπεράσει την εικοσαετή οικονομική στασιμότητα, υπό την πραγματικότατη απειλή της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού της.

Η ευνοϊκότερη ισοτιμία του γιεν έναντι δολαρίου και ευρώ αναμένεται να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της ιαπωνικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Βεβαίως, στο προσεκτικό λεξιλόγιο του G7 η λέξη «ανταγωνιστική υποτίμηση» δεν χρησιμοποιείται. Ομως, ο αρμόδιος Αμερικανός επίσημος Λάελ Μπρέιναρντ δέχτηκε πλήρως την εξήγηση αυτή, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ιαπωνίας που αποσκοπεί στο «να ενδυναμώσει την ανάπτυξη και να τερματίσει τον αποπληθωρισμό».

Εξάλλου, την τελευταία περίοδο το βραζιλιάνικο ρεάλ, το αργεντίνικο πέσο και η ινδική ρουπία συντονίστηκαν με την υποχώρηση του γιεν. Επιπλέον, το ευρώ ανατιμήθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Η Ελλάδα δεν εξυπηρετείται από το ακριβό ευρώ. Επιπλέον, οφείλει να επιδιώξει την αύξηση του εθνικού εισοδήματος μέσω μιας μεγαλύτερης διεθνοποίησης της παραγωγής της. Δηλαδή, περισσότερες εξαγωγές προϊόντων, καλύτερες διεθνείς υπηρεσίες (κυρίως στον τουρισμό), μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις στη χώρα. Επιμονή, με άλλα λόγια, στη δημοσιονομική λιτότητα και ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών ριζοσπαστικής ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της δουλειάς του παραγωγικού – επιχειρηματικού τομέα.

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, στις 17 Φεβρουαρίου 2013.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]