Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Σχεδόν βέβαιο πως ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή

  /   28/09/2013  /   Σχόλια

Climate change

Με μεγαλύτερη βεβαιότητα από ποτέ αποδίδει επιτροπή επιστημόνων υπό τον ΟΗΕ στον άνθρωπο την κλιματική αλλαγή, στην αναφορά του οργάνου που κλείνει την συνάντηση αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες που κράτησε μία εβδομάδα. 

Η διακυβερνητική επιτροπή IPCC θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κατά 66%.

Ο εκπρόσωπος της διακυβερνητικής επιτροπής Τζόναθαν Λιν ανέφερε το πρωί της Παρασκευής στους δημοσιογράφους πως η αναφορά, στην οποία περιλαμβάνεται η υψηλότερη εκτίμηση, «έγινε αποδεκτή».

Στην αναφορά προβλέπεται επίσης ότι θα πληθύνουν τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες εάν δεν ληφθούν μέτρα για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η λεπτομερής αναφορά θα δημοσιευτεί αργότερα την Παρασκευή.

Αντιδράσεις Η έκθεση της IPCC βασίστηκε στην επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Απευθύνεται στις κυβερνήσεις προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα, η διεθνής κοινότητα έχει καταλήξει μόνο σε μια γενικόλογη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2015 πρέπει να έχει υπογραφεί μια συμφωνία που θα περιόριζε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,0 βαθμούς έως το 2100.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση είναι κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες εστιάζονται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αφήνουν το κλίμα σε δεύτερη μοίρα. «Η ώρα για δράση είναι τώρα» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Κλήση αφύπνισης χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι: «Όσοι αρνούνται τα επιστημονικά ευρήματα ή προτιμούν τις δικαιολογίες από την ανάληψη δράσης παίζουν με τη φωτιά» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ: «Αν ο γιατρός σας ήταν 95% σίγουρος ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια, σίγουρα θα αναζητούσατε αμέσως τη θεραπεία» σχολίασε.

// tovima.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]