Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Άσυλο και βραβείο Ζαχάρωφ στον Εντ Σνόουντεν

  /   15/07/2013  /   Σχόλια

133610-08_55ij7q1579.

Οι Πράσινοι προτείνουν παροχή ασύλου και απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ στον Σνόουντεν αφού χάρη σε αυτόν οι πολίτες σε όλο τον κόσμο πληροφορήθηκαν με στοιχεία για το γιγαντιαίο σύστημα παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών και οργανισμών, ακόμα και κυβερνήσεων, των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και πρεσβειών από τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών (βρετανικές, γερμανικές κα)

Μάθαμε για την βίαιη παραβίαση των ελευθεριών μας χάρη στην αυτοθυσία ενός ανθρώπου ο οποίος θα μπορούσε να απολαμβάνει υψηλών αμοιβών και προνομίων αν δεν αποφάσιζε ότι άξιζε να τα θυσιάσει όλα αυτά, να χάσει τον δικό του προσωπικό παράδεισο, προκειμένου να προστατέψει τις ελευθερίες των πολιτών τόσο της δικής του χώρας όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

Ο Έντ Σνόουντεν δεν αποκόμισε προσωπικά οφέλη, δεν πούλησε τις πληροφορίες, δεν πλούτισε από την ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις. Αντιθέτως, έχασε την προσωπική του άνεση και την οικογενειακή του ευημερία, έχασε την ιθαγένειά του και διώκεται σήμερα με βαριές κατηγορίες για να μην τολμήσει να κάνει το ίδιο κάποιος άλλος. Παραμένει περιορισμένος σε ένα χώρο αεροδρομίου.

Αντί να διώκονται αυτοί που παραβίασαν τη νομοθεσία και τις ελευθερίες των πολιτών, ο Εντ Σνόουντεν δεν έχει ακόμα αναγνωστεί ως διωκόμενος για λόγους συνείδησης. Διότι πράγματι ακολούθησε τη συνείδησή του και δεν συμβιβάστηκε με τις εντολές των ανωτέρων του να παραβιάζει τον νόμο και το Σύνταγμα, παραμένοντας πιστός στην βασική αρχή της Νυρεμβέργης ότι «Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής».

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσαν το θέμα της παροχής από την ΕΕ ασύλου και διαβατηρίου στον Εντ Σνόουντεν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υιοθέτησε την πρόταση-τροπολογία για παροχή ασύλου που υποστήριξαν οι πράσινοι και οι αριστεροί ευρωβουλευτές κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της σχετικής έκθεσης που αφορούσε στις παρακολουθήσεις των πολιτών από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Συζητάγαμε στο Ευρωκοινοβούλιο για ένα μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε χάρη στην αυτοθυσία ενός πολίτη, αλλά η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των ευρωβουλευτών δεν τόλμησε να ζητήσει την παραχώρηση ασύλου σε αυτόν τον άνθρωπο που πίστεψε στον νόμο, το Σύνταγμα της χώρας του αλλά και σε όσα διακηρύσσει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να ζητάει την παραχώρηση ασύλου στον Σνόουντεν καθώς και του καθεστώτος προστασίας που συνεπάγεται αυτό, αλλά σχεδιάζει επίσης να τον προτείνει ως υποψήφιο για την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ που το Ευρωκοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο σε όσους αγωνίζονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]