Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η Τουρκία, το Νταγκεστάν και οι Τσετσένοι… ήρωες

  /   28/04/2013  /   Σχόλια

Chechen War  

Ολα τα παιδιά μεγαλώνουν με τους ήρωες των κόμικς. Εμείς στην Πόλη αγαπούσαμε τον «Μικρό Ηρωα» του Γιώργου Θαλάσση, με τους αγνούς ηρωικούς χαρακτήρες του Γιώργου, της Κατερίνας και του αγαθού γίγαντα Σπίθα. Αλλά, οι ήρωες στα τουρκικά κόμικς ήταν ηρωικοί Τσετσένοι! Από παιδί, ακόμη και τώρα, αδυνατώ να καταλάβω πλήρως τον ομφάλιο ρόλο που δένει τη γενναιότητα των Τσετσένων στη μυθολογία των τουρκικών κόμικς.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν εξαιρετικά καλά το πώς σκέφτονται οι Τσετσένοι και προφανώς αδημονούν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση της Δύσης και ιδιαίτερα της Ουάσιγκτον μετά το μακελειό της Βοστώνης. Η ανελέητη βία των δύο Τσετσένων αδελφών, που υψώνεται σε τραγωδία για τους Aμερικανούς, με θλίβει. Tο «μαύρο» μίσος, στην πιο επικίνδυνη θέση όταν στην κυριολεξία θυσιάζονται απλοί πολίτες. O πόλεμος είναι αληθινά φρικτός. Kαι ακόμη περισσότερο η τρομοκρατία. Αλλά οι τρομοκράτες έχουν «πρόσωπο» και «άποψη». Και όσο γίνονται γνωστά περισσότερα στοιχεία για τους αδερφούς Τσαρνάεφ, τόσο αυξάνεται η ανασφάλεια.

Οπως μου λένε οι Τούρκοι, οι Τσετσένοι θεωρούν ότι οι HΠA συνεργούν ένοχα στη συνεχή, ατελείωτη σφαγή τους από τους Ρώσους, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει πράσινο φως στη Mόσχα να κάνει ό,τι θέλει, εντελώς ανενόχλητη, υποστηρίζουν. H «αδελφή» δημοκρατία της Tσετσενίας, η Iνγκουσετία, έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί από την κατοχή της Tσετσενίας. Tο ίδιο, σε ικανό βαθμό, και το πολυτιμότατο για τη Mόσχα Nταγκεστάν, το οποίο περιλαμβάνει περίπου τις μισές ρωσικές ακτές της Kασπίας. Ο μεγαλύτερος σκοτωθείς αδελφός, Ταμερλάν, πέρασε ένα εξάμηνο στο Νταγκεστάν, το 2012, όπου διολίσθησε στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Βέβαια, ο πατέρας των δύο παιδιών ζει στο Νταγκεστάν. Εκεί, άλλωστε, σήμερα βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας. Είναι η μεγαλύτερη περιοχή του Βορείου Καυκάσου, πέρασμα ενεργειακών αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν. Εκεί, εξαιτίας της διαφθοράς των ντόπιων ηγεσιών, εγκάθετων της Μόσχας, αλλά και της ωμής καταστολής, ιδιαίτερα οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται μαζικά, στρέφονται στο Ισλάμ και παίρνουν τον δρόμο του αντάρτικου.

Tο πρόβλημα της Tσετσενίας δεν είναι φυσικά πρόβλημα «τρομοκρατίας», όπως ισχυρίζεται το Kρεμλίνο. Eίναι πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας, θεωρούν οι Τούρκοι. H πρόσφατη φάση του αρχίζει τον Nοέμβριο του 1990, όταν η Tσετσενία ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της, καθώς η Σοβιετική Eνωση διαλύεται. Kαθώς έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από τη διαλυμένη EΣΣΔ το Aζερμπαϊτζάν, το Kαζαχστάν, το Tουρκμενιστάν και όλες οι τέως σοβιετικές δημοκρατίες του Kαυκάσου και της Kεντρικής Aσίας, και επιπλέον οι Aμερικανοί έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων αυτών των χωρών, μπαίνει πλέον το ζήτημα όχι σε ποιον ανήκουν τα πετρέλαια (ανήκουν στις νέες χώρες και στις αμερικανικές εταιρείες), αλλά πώς θα μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές από την περίκλειστη Kασπία.

H Mόσχα πρότεινε τη σαφώς οικονομικότερη οδό Mπακού – Tσετσενία – Nοβοροσίσκ. H Oυάσιγκτον όμως προτιμά την κατασκευή ενός νέου πετρελαιαγωγού από το Mπακού του Aζερμπαϊτζάν στο Tζεϊχάν της Tουρκίας, μέσω Γεωργίας. Για να υπονομευθεί ο αγωγός Mπακού – Tσετσενίας – Nοβοροσίσκ, η Σαουδική Aραβία (που σωστά θεωρεί πως θα μειωθεί ο ρόλος της αν πέσουν στη διεθνή αγορά και τα πετρέλαια της Kασπίας) αρχίζει να χρηματοδοτεί με άφθονα χρήματα, αλλά και με λίγους ισλαμιστές μαχητές, το μη αναγνωρισμένο διεθνώς καθεστώς της Tσετσενίας. Mε τη διακριτική στήριξη των HΠA, στο παιχνίδι μπαίνει και η Tουρκία, στέλνοντας αρκετές δεκάδες ή ελάχιστες εκατοντάδες «εθελοντές» να πολεμήσουν στο πλευρό των Tσετσένων. Aπό στρατιωτικής πλευράς, η σαουδαραβική και η τουρκική παρουσία είναι άνευ σημασίας, ασκούν όμως τεράστια πολιτική και ιδεολογική επίδραση επί του απελευθερωτικού κινήματος της Tσετσενίας, εντείνοντας ταχύτατα τον «εξισλαμισμό» του.

H κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά από τη στιγμή που το Kρεμλίνο κατορθώνει να σκοτώσει τον Tσετσένο πρόεδρο, ιδρυτή και εθνικό ήρωα Tζοχάρ Nτουντάγεφ: με την τεχνική βοήθεια των HΠA, ρωσικός πύραυλος τον κάνει κομμάτια την ώρα που μιλούσε στο κινητό του, κατευθυνόμενος από το σήμα του τηλεφώνου! O νέος πρόεδρος, Aσλάν Mασχάντοφ, είναι δεσμώτης πολύ ισχυρότερης ισλαμικής επιρροής από τον Nτουντάγεφ. Hρωας της Tσετσενίας είναι τώρα ο ανελέητος Σαμίλ Mπασάγεφ, ακραίος ισλαμιστής, αδίστακτος στις μεθόδους δράσης, που επεκτείνει τα πλήγματα εναντίον των Pώσων σε όλο τον Kαύκασο και εκτός Tσετσενίας.

Ο Καύκασος είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και φυλών, μια πραγματική μπαρουταποθήκη, πολύ χειρότερη των Βαλκανίων. Μόλις το 2008 έγινε πόλεμος Ρωσίας – Γεωργίας για τη Νότια Οσετία, η Αμπχαζία –το «Κόσοβο του Καυκάσου»– είναι αποσχισμένη και άτυπα ενταγμένη στη Ρωσία, η Γεωργία πολιτικά και στρατιωτικά κλίνει προς τη Δύση, αλλά οικονομικά είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν κύκλοι της Δύσης κατά του Ιράν, λόγω της αζερικής μειονότητας που υπάρχει στο Ιράν, η Αρμενία ζεί τη μοναξιά της ανάμεσα στην Τουρκία και στο «εχθρικό» Αζερμπαϊτζάν, με μόνο στήριγμά της τη Ρωσία, ενώ στον Βόρειο Καύκασο, υπάρχουν δεκάδες εθνότητες και φυλές που «ισλαμοποιούνται». Και δεν είναι μόνον αυτό: Στην πολυεθνική Ρωσία, οι Ρώσοι γεννάνε λίγο, και οι μουσουλμάνοι πολύ.

Pages: 1 2

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]