Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Τα μετρητά δεν είναι πλέον ασφαλή

  /   19/03/2013  /   Σχόλια

Cyprus-protests

Η απόφαση για φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο τόσο των μεγαλοκαταθετών, όσο και των μικροκαταθετών, συνιστά σημαντική και σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητη εξέλιξη στο ως τώρα πρόβλημα κρίσης χρέους σε κράτη της Ευρωζώνης.

Η απόφαση, πέραν του ότι αναμφισβήτητα εκφράζει την εκδικητική διάθεση της Γερμανίας έναντι της Κύπρου και του τραπεζικού συστήματος της μικρής αυτής χώρας, για διάφορους λόγους οι οποίοι επιδέχονται πολλαπλής ερμηνείας, αποκαλύπτει δύο ακόμα παραμέτρους. 

Η πρώτη παράμετρος είναι ότι η κρίση πλέον πέρασε σε νέο επίπεδο. Αφού άγγιξε κράτη, κατόχους ομολόγων και μισθωτούς, τώρα αγγίζει και τους κατόχους μετρητών. Αυτή η διάσταση σηματοδοτεί ότι πλέον το οικονομικό σύστημα, στο σύνολό του, βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση, αφού και πλέον η τελευταία ασφαλής τοποθέτηση των κατεχόντων πλούτο, τα μετρητά, δεν είναι ούτε αυτά ασφαλή.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι η κρίση αποκαλύπτει ότι παραβιάζεται η διασφάλιση των πρώτων 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα που αποτέλεσε την δικλίδα πίστης στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα, και δη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιχειρείται φορολογία σχεδόν 7% επί αυτών. Αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια πίστης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Αυτή η δεύτερη παράμετρος είναι και η χειρότερη, ιδιαίτερα καθώς λαμβάνει χώρα σε χώρα που έχει υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμα. Προφανώς, οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης τόσο όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το ευρώ, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για επιπτώσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, με τεράστιες προεκτάσεις στο μέλλον, ιδιαίτερα καθώς χώρες με προβλήματα, όπως Ιταλία και Ισπανία, θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα υιοθέτησης του ευρώ σε μία ζώνη νομίσματος όπου η Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν διασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη (απώλεια πίστης στις καταθέσεις). Αναμφίβολα, θα οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης σε τράπεζες αρχικά του Νότου και στη συνέχεια της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλυσιδωτές πτωχεύσεις τραπεζών, λόγω απόσυρσης μετρητών, και άμεση αναζωπύρωση της κρίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Χρηματιστηριακά, η απόσυρση μετρητών από τράπεζες, αν γίνει, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία πτώση τιμών τραπεζών και πανικό. Τέτοια εξέλιξη, αν γίνει, θα επηρεάσει και τις τιμές στις Τράπεζες της Κεντρικής Ευρώπης.

Βραχυπρόθεσμα θα διευρυνθεί το spread μεταξύ χωρών του ‘Κέντρου’ και της ‘Περιφέρειας’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία κι άλλες χώρες φαίνεται σαν να αποστασιοποιούνται από την υποχρέωση χειρισμού της κρίσης, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων από Ευρώπη (περιλαμβανομένων επενδύσεων σε μετοχές)και κατεύθυνση προς άλλους προορισμούς, ενώ μακροπρόθεσμα το ‘κακό παράδειγμα τιμωρίας των καταθετών’ θα έχει παγκόσμια αρνητικές επιπτώσεις που δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμη με ακρίβεια.

//  Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ.  Πηγή:www.capital.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]