Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Πάνω από 1,2 εκατ. νεκροί σε τροχαία το 2010 σε όλον τον κόσμο

  /   20/03/2013  /   Σχόλια

car-crash

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) την όγδοη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010 κατέγραψε ο συγκεκριμένος οργανισμός του ΟΗΕ 1,24 εκατ. θύματα των τροχών, γιαυτό και ζητά από τα κράτη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με τον WHO, μόνον 28 χώρες διαθέτουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση όλων των πηγών κινδύνου στην κυκλοφορία, όπως είναι το αλκοόλ στο τιμόνι και η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Ορισμένες ομάδες πολιτών ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα το 59% των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα σε όλον τον κόσμο ήταν μεταξύ 15 και 44 ετών. Μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν άνδρες. Επικίνδυνες είναι επίσης και οι μετακινήσεις των πεζών και των ποδηλατιστών, αφού σε αυτές τις κατηγορίες αναλογεί το ένα τέταρτο των θυμάτων.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των νεκρών μοτοσικλετιστών άγγιξε το 31% στο σύνολο των θυμάτων, 14% ήταν πεζοί και μόνον 1% οι ποδηλάτες, καθώς δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους στους ελληνικούς δρόμους. Επίσης 31% των θυμάτων ήταν οδηγοί Ι.Χ. και ένα 15% ήταν επιβάτες σε επιβατηγό όχημα. Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας το 2009 αντιστοιχούσε στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή γύρω στα 1,2 δις. ευρώ!

Ο διεθνής οργανισμός WHO εκτιμά, ότι μόνον το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται επαρκώς με τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις. Γιαυτό εγκαλεί τις χώρες, να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις απαιτούμενες αλλαγές στη νομοθεσία τους.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσεις θύμα σε τροχαίο ατύχημα είναι στην Αφρική, αντίθετα στην Ευρώπη μετακινείσαι ασφαλέστερα απ΄οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε 111 χώρες, 96 κράτη υποχρεώνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν ειδικά παιδικά καθισματάκια, όταν μεταφέρουν παιδιά. Οι μοτοσικλετιστές πρέπει να φορούν κράνος σε 90 χώρες, 89 κράτη έχουν θεσπίσει διατάξεις ενάντια στη μέθη κατά την οδήγηση. Από την άλλη, υπάρχουν μόνον 59 χώρες παγκόσμια, στις οποίες προβλέπονται 50 χλμ./ώρα ανώτατο όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις.

 

Πηγή:tanea.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]