Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η νοθεία στην Καμπότζη και η ανάσχεση της Κίνας

  /   23/09/2013  /   Σχόλια

Cambodia demonstrations

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στην Καμπότζη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Ιουλίου οι οποίες έδωσαν ξανά τη νίκη, αν και με λιγότερες έδρες από ποτέ, στο Καμποτζιανό Λαϊκό Κόμμα (ΚΛΚ). Οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι προέρχονται από το Καμποτζιανό Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας (ΚΚΕΣ) ισχυρίζονται πως η νίκη του ΚΛΚ ήταν αποτέλεσμα νοθείας, καθώς, με τη μη ανακοίνωση του πληθυσμού από το κράτος εδώ και πέντε χρόνια, οι εκλογικοί κατάλογοι μπορούν να νοθευτούν, με την εκτίμηση της νοθείας να φτάνει ως και το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, ενώ 800.000, δηλαδή 1 στους 12 ψηφοφόρους, σύμφωνα με παραδοχή της ίδιας της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, ψήφισαν με προσωρινές ταυτότητες που δίνονται μόνο σε περίπτωση απώλειας του δελτίου ταυτότητας. Ως μια ακόμα απόδειξη του ισχυρισμού τους για νοθεία, οι αντιπολιτευόμενοι χρησιμοποιούν και το γεγονός πως η ειδική μελάνη που χρησιμοποιούταν σε όσους ψηφοφόρους είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα καθαριζόταν εύκολα και μπορούσε άφοβα κανείς να ξαναψηφίσει.

Μετά από εβδομάδες καταστολής των διαδηλώσεων, την προηγούμενη Δευτέρα o πρωθυπουργός Hun Sen και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sam Rainsy συναντήθηκαν μετά από χρόνια, συζητώντας για τη δυνατότητα, πρώτον, ειρηνικού χαρακτήρα των διαδηλώσεων, οι οποίες, από την άλλη, δεν θα καταστέλλονται και δεύτερον, σχηματισμού κοινής επιτροπής που θα πραγματευτεί την τροποποίηση των εκλογικών νόμων και τους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο, την ίδια κιόλας ημέρα η αστυνομία άφησε πίσω της έναν ακόμα νεκρό, κάτι που οδήγησε σε νέο κύμα διαδηλώσεων.

Cambodia

Πλέον, οι διαδηλωτές απευθύνουν έκκληση στο βασιλιά να μη συγκαλέσει την Εθνοσυνέλευση, το άνοιγμα της  οποίας προβλέπεται για σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι πως χρειάζονται 120 από τις 123 έδρες για την έγκριση της δημιουργίας κυβέρνησης, κάτι που αποκλείεται μετά την κατάκτηση από το ΚΚΕΣ 55 εδρών. Όμως και η άλλη πλευρά εναποθέτει ελπίδες στην παρέμβαση του βασιλιά, ετοιμάζοντας συγκέντρωση που θα τον καλεί να παραβρεθεί στο άνοιγμα της Εθνοσυνέλευσης.

Το ΚΛΚ είναι το κόμμα που κυβερνά τη χώρα από την εποχή της εισβολής του Βιετνάμ και τη συνακόλουθη εκδίωξη των Ερυθρών Χμερ από τη διακυβέρνηση της χώρας το 1979. Χαίρει ακόμα της υποστήριξης του Βιετνάμ, καθώς ήδη από την 1η Αυγούστου, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Luong Thanh Nghi έσπευσε να συγχαρεί την  Καμπότζη για την επιτυχία των πέμπτων γενικών εκλογών της, προτού καν η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανακηρύξει τα τελικά αποτελέσματα. Συγχαρητήρια όμως δέχτηκε και από την κυβέρνηση της Μιανμάρ αλλά και της Νότιας Κορέας, με την οποία το διμερές εμπόριο σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, από 540 εκατομμύρια δολάρια το 2011 σε 970 εκατομμύρια πέρσι.

Το ΚΚΕΣ προέρχεται από τη συγχώνευση δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων και σχεδόν διπλασίασε τις έδρες που κατέκτησε, από 29 το 2008 αθροιστικά σε 55 το 2013. Φαίνεται πως χαίρει της χαλαρής υποστήριξης της Δύσης, και ειδικά των ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδότησαν μέσω του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς Σχέσεις (NDIIA) τη διεξαγωγή τοπικών «ντιμπέιτ» που θα προσέδιδαν μια «δυτική» χροιά στη διεξαγωγή των εκλογών. ΗΠΑ και ΕΕ, επίσης, κάλεσαν εξαρχής στη διερεύνηση των καταγγελιών για νοθεία.

Cambodia 2

Όμως, θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς πως οι ΗΠΑ αναμίχθηκαν με το «γνωστό» τρόπο στις εκλογές. Στη διαδήλωση καμποτζιανών ομογενών έξω από το Capitol Hill υπέρ της ενεργότερης παρέμβασης των ΗΠΑ, παρόντες ήταν μόλις 3 γερουσιαστές και μάλιστα ρεπουμπλικάνοι. Εξάλλου, μη ασκώντας καμία μορφή πίεσης, παρά το γεγονός πως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων Καμπότζης (32,8% το 2012), μέσα στο Σεπτέμβριο άρχισαν και ολοκλήρωσαν άλλη μια κοινή στρατιωτική άσκηση ανθρωπιστικής βοήθειας με το στρατό της Καμπότζης, η βοήθεια στον οποίο αυξήθηκε από 1,2 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 5,7 εκατομμύρια το 2012. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση της Marie Harf, εκπροσώπου του State Department, στις 9 Σεπτεμβρίου να καταδικάσει την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, με το αυστηρά ουδέτερο σχόλιό της, το οποίο μάλιστα έγινε μόνο μετά από πίεση δημοσιογράφων: «Δεν λέω πως είναι ένα καλό ή ένα κακό πράγμα» η επικύρωση, προσθέτοντας πως «έχουμε ακόμα έγνοιες για μερικές παρατυπίες. Και μετά από νεότερη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι ΗΠΑ έχουν θέση, επέμεινε πως «δεν θα χρησιμοποιήσω τις λέξεις σας (καλό ή κακό)». Αντίθετα, τόνισε ότι «έχουμε συστήσει στο λαό της Καμπότζης να εκφράζει τις απόψεις του με μη βίαιο τρόπο».

Cambodia elections demonstrations

Η στάση αυτή των ΗΠΑ εντάσσεται στον κύκλο έμμεσων παρεμβάσεων «χαμηλού προφίλ» σε δευτερεύουσες εστίες σύγκρουσης τον οποίο έχει εγκαινιάσει η προεδρία Ομπάμα για τη διαχείριση της στρατηγικής εξασθένισης των ΗΠΑ και είδαμε να επαναλαμβάνεται στην περίπτωση της Μιανμάρ αλλά και της Ζιμπάμπουε όπου, παράλληλα με τη διατήρηση του «πατροπαράδοτου» ρόλου του (αυτόκλητου) «παγκόσμιου εξαγωγέα δημοκρατικών θεσμών», οι ΗΠΑ αποδίδουν προτεραιότητα στη σιωπηρή –πάνω από όλα- και σταδιακή απόσπαση στηριγμάτων της Κίνας που «φύτρωσαν» απανταχού της Γης, όταν οι ίδιες εμπλέκονταν στο βάλτο των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Η Καμπότζη, κατά το ήμισυ, κατέστη άλλο ένα τέτοιο στήριγμα, όπως φάνηκε και από την φιλοκινέζικη στάση της στην περσινή σύνοδο του ASEAN όπου, με την άρνησή της να συζητηθεί εκεί το θέμα της αμφισβήτησης της κινεζικής κυριαρχίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οδήγησε για πρώτη φορά τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών να μην κατορθώσει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν. Μεταξύ 1994 και 2012 η Κίνα, με 9,17 δις δολάρια επενδύσεων στην Καμπότζη, έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, ενώ με 2,7 δις δολάρια ως το 2012 σε δάνεια και δωρεές, έγινε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της, ξεπερνώντας παρασάγγας τα 70 εκατομμύρια δολάρια ετήσιας αμερικάνικης βοήθειας.

Έτσι εξηγείται όχι μόνο η άρνηση των ΗΠΑ να καταγγείλουν και να έρθουν σε ρήξη με τον Hun Sen με αφορμή τις εκλογές, αλλά και οι πρωτίστως συμβολικού χαρακτήρα κινήσεις τους, η πιο «ακραία» από τις οποίες είναι η ίδρυση το 2009 της έχουσας αντικινεζικές αιχμές, αλλά κατά βάση χαλαρής, Πρωτοβουλίας του Κάτω Μεκόνγκ (Lower Mekong Initiative (LMI)) με την Καμπότζη, το Λάος, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και από το 2012 και τη Μιανμάρ, για τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού ο οποίος πηγάζει στην Κίνα και η οποία, με τη δημιουργία φραγμάτων, προκαλεί δυσφορία στους νότιους γείτονές της.

Με αυτά ως δεδομένα, όσες αντικινέζικες αιχμές και να αφήσει ο φιλοδυτικός Sam Rainsy, για την απόδοση της μισής παραχωρήσιμης κρατικής γης σε κινέζους επενδυτές, πέραν των ιδεολογικών σημείων επαφής με τις ΗΠΑ, προς το παρόν, μάλλον δεν επιτυγχάνει να αποσπάσει την ενεργότερη υποστήριξή τους. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν, συν τοις άλλοις, οι ΗΠΑ, με τα 2,7 εκατομμύρια τόνους βομβών που έσπειραν στη γη της Καμπότζης μεταξύ 1969-‘75, συνέβαλαν στο να την καταστήσουν τη χώρα με τους περισσότερους ακρωτηριασμένους παγκοσμίως.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]