Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

‘Φορούσε καουμπόικο καπέλο ο Μπιν Λάντεν’

  /   09/07/2013  /   Σχόλια

gty_osama_bin_laden_jef_111209_wg

 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν κυκλοφορούσε δημόσια για περίπου μία δεκαετία και μία φορά μάλιστα τον σταμάτησαν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, αλλά δεν τον συνέλαβαν, εξαιτίας της ανικανότητας των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν, αναφέρει επίσημη έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του.

 

Η έκθεση, η οποία διέρρευσε στο τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ Αλ Τζαζίρα, που την δημοσιοποίησε αργά χθες το βράδυ, περιγράφει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες την ζωή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος-όπως αναφέρει-φορούσε καουμπόικο καπέλο για να μην εντοπίζεται από αέρος.

Η έκθεση συντάχθηκε από επιτροπή με επικεφαλής δικαστή, την οποία διόρισε η πακιστανική κυβέρνηση λίγο αφότου οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον μπιν Λάντεν το 2011. Είναι 336 σελίδων και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 201 πηγές περιλαμβανομένων μελών της οικογενείας του και διαφόρων αξιωματούχων.

Σε μία από τις συνεντεύξεις που δείχνουν πόσο κοντά στη σύλληψη έφθασε ο μπιν Λάντεν, η «Μαριάμ», σύζυγος ενός από τους πιο έμπιστους βοηθούς του, αφηγείται πώς η πακιστανική αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην περιοχή Σουάτ.

“Μία φορά, όταν ήταν όλοι μαζί…σε μία επίσκεψη στο παζάρι, ένας αστυνομικός τους σταμάτησε για υπερβολική ταχύτητα. Αλλά ο σύζυγός της (της Μαριάμ) διευθέτησε γρήγορα το ζήτημα με τον αστυνομικό και έφυγαν», αναφέρει η έκθεση.

Για να μην εντοπίζεται από αέρος, ο μπιν Λάντεν φορούσε καουμπόικο καπέλο όταν κυκλοφορούσε γύρω από το σπίτι του στην πόλη Αμποταμπάντ, είπαν στους ερευνητές οι σύζυγοί του.

Τα ευρήματα της έκθεσης, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί επισήμως, περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία ανικανότητας, σχεδόν σε κάθε επίπεδο, του πακιστανικού συστήματος ασφαλείας.

Η έκθεση είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον «παράνομο τρόπο» με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν.

Κατηγορεί την πακιστανική ηγεσία επειδή απέτυχε να αντιληφθεί τις δραστηριότητες της CIA στο πακιστανικό έδαφος και δεν αποκλείει ύποπτη ανάμειξη στους κόλπους των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών– ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε μία τόσο σημαντική έρευνα.

“Οι ΗΠΑ έδρασαν σαν κακοποιά στοιχεία», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Αμποταμπάντ.

“Αλλά πάνω απ΄όλα, το τραγικό στοιχείο αφορά την συνολική αποτυχία του Πακιστάν να εντοπίσει την παρουσία του ΟΜΛ (Οσάμα μπιν Λάντεν) στο έδαφός του για σχεδόν μία δεκαετία ή να διακρίνει τις προθέσεις της αμερικανικής πολιτικής ως προς το Πακιστάν που κατέληξε στον εξευτελισμό του πακιστανικού λαού που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

΄Υστερα από μίας δεκαετίας ανθρωποκυνηγητό, η CIA τελικά εντόπισε τον ηγέτη της αλ Κάιντα σε κτιριακό συγκρότημα κοντά στην πακιστανική στρατιωτική ακαδημία επίλεκτων δυνάμεων στην Αμποταμπάντ, πλησίον της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Σε μία νυχτερινή αποστολή των επίλεκτων δυνάμεων των αμερικανών πεζοναυτών SEALs, ο μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τους στις 2 Μαϊου εκείνης της χρονιάς, γεγονός το οποίο ταπείνωσε τον πακιστανικό στρατό και έπληξε τις σχέσεις των δύο παραδοσιακά συμμάχων, Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον.

Το τρομοκρατικό δίκτυο του μπιν Λάντεν σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει υπόνοιες ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσφεραν καταφύγιο στον μπιν Λάντεν, αλλά το Πακιστάν το διαψεύδει.

Η έκθεση φωτίζει την δραματική εκείνη νύχτα της επιχείρησης και περιγράφει έναν ατίθασο και παρανοϊκό άνδρα.

Ο μπιν Λάντεν έφθασε στο Πακιστάν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2002, γράφει η έκθεση, και κάποια στιγμή πέρασε δύο χρόνια στην Χαριπούρ προτού μεταφερθεί στο κτιριακό συγκρότημα της Αμποταμπάντ με την πολυμελή του οικογένεια τον Αύγουστο του 2005.

“Δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι τοποθεσίες στο Πακιστάν όπου ο ΟΜΛ διέμεινε. Αλλά σε αυτές περιλαμβάνονται το Νότιο Ουαζιριστάν και το Μπατζάουρ, η Πεσαβάρ, η Σουάτ και η Χαριπούρ».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο μπιν Λάντεν προφανώς εισήλθε στο Πακιστάν από την περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, όπου τον κατεδίωκαν οι αμερικανικές δυνάμεις κάποια στιγμή μέσα στο 2002. Λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η οικογένειά του μεταφέρθηκε από την Κανταχάρ του Αφγανιστάν στο Καράτσι.

“Κρατούσαν πολύ χαμηλό προφίλ και ζούσαν υπερβολικά λιτά. Ποτέ δεν εμφανίζονταν δημοσίως και διέθεταν την μικρότερη δυνατή ασφάλεια. Ο ΟΜΛ σχεδόν εξαφάνιζε τα ίχνη του. Η στοιχειώδης ομάδα στήριξής του ενσωματωνόταν εύκολα στην τοπική κοινότητα…Οι σύζυγοι, τα παιδιά και τα εγγόνια του δεν έβγαιναν σχεδόν ποτέ από τα σπίτια όπου διέμεναν. Κανένας δεν τους επισκεπτόταν ποτέ, ούτε καν τα έμπιστα μέλη της αλ Κάιντα».

Pages: 1 2

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]