Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Don’t have a kid, be one.

  /   30/10/2013  /   Σχόλια

Keenan Cahill & Ciara Perform In Honor Of National Teen Pregnancy Awareness Month

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως η ανήλικη εγκυμοσύνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ένα φαινόμενο με καθοδική τάση, όμως πάνω από 7 εκατ. κορίτσια κάτω των 18 ετών συνεχίζουν να φέρνουν βρέφη στον κόσμο και να υποφέρουν τις δραστικές συνέπειες, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.

Η ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ στο θέμα (U.N. Population Fund) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδίως για τις κοπέλες κάτω των 14 ετών, που απαριθμούν 2 από τα 7,3 εκατ. περιπτώσεων ανήλικης εγκυμοσύνης σε αναπτυσσόμενες χώρες (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δηλαδή παρόμοια -εκτεταμένα- φαινόμενα σε χώρες όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ όπου το βρέφος είναι accessory ή το εισιτήριο για την τηλεόραση ή απλά μαγκιά), καθώς αυτές οι κοπέλες αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους , υποθηκεύοντας το μέλλον τους, τόσο κοινωνικά όσο και βιολογικά.

images6H3E7GQL

Η έρευνα μελέτησε τις εγκυμοσύνες γυναικών κάτω των 18 ανά την υφήλιο, τις υποβόσκουσες αιτίες που οδηγούν στην εγκυμοσύνη ανηλίκων και πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, το οποίο ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως ‘ έναν φαύλο κύκλο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λογική λέει πως η εγκυμοσύνη ανηλίκων δεν είναι μια συνειδητή επιλογή (τουλάχιστον όταν δεν γίνεται για λόγους lifestyle), αλλά μάλλον απώλεια επιλογών που προκύπτει από την απουσία εκπαίδευσης, εργασιακών ευκαιριών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης ανηλίκων συνοδεύονται από άλλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αδυναμία αντίδρασης, φτώχεια και κοινωνικός διαχωρισμός. Σε πολλές δε περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα αθέμιτης σεξουαλικής βίας.

Το φαινόμενο είναι πιο εμφανές βέβαια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με το 95% των συμβάντων να λαμβάνει χώρα σε κράτη του ‘πρώην’ τρίτου κόσμου. Ένα δέκα τοις εκατό των νεαρών γυναικών στη Μέση Ανατολή κυοφόρησε πριν τα 18, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 22% για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και το 28% στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Κάθε μέρα, υπολογίζεται πως 20.000 ανήλικα κορίτσια γεννάνε στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Άξιο αναφοράς είναι βέβαια και το γεγονός ότι 9 στα 10 αυτά βρέφη γεννιούνται εντός γάμου, κάτι ου καταδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες της θεωρητικής αποδοχής του θεσμού των παιδικών γάμων.

Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από 54 χώρες, μέσω δύο σετ από δημοσκοπήσεις συνολικής διάρκειας 21 ετών, χωρίς να ερευνήσει καθόλου την Κίνα, που σε ορισμένες της επαρχίες υπάρχει έξαρση του προβλήματος αυτού. Ακόμα πάντως και μετά την διαφαινόμενη σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου αυτού, μία στις 10 κοπέλες σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Τσαντ, το Μάλι και η Μοζαμβίκη θα κυοφορήσει πριν τα 15 της.

Βέβαια, θα ήταν αθέμιτο να μην γίνει αναφορά και στις ανήλικες κοπέλες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες πριν ενηλικιωθούν. Η αναφορά όμως τονίζει τις θετικές συνέπειες μιας αργότερης εγκυμοσύνης- καλύτερη υγεία, καλύτερη εκπαίδευση, ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας- και αναζητά μια καινούρια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος η οποία δε θα αφοσιώνεται αποκλειστικά στη συμπεριφορά των δύσμοιρων αυτών κοριτσιών, ως γενεσιουργό αιτία.

Χρειάζεται πιο συστηματική δράση κατά των παιδικών γάμων, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Η παιδική αθωότητα δε πρέπει ποτέ να εκτροχιάζεται από την προοπτική της μητρότητας. Εκτός και αν μπορείς να βγεις στο MTV. Τότε ναι.

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]