Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Μπαρνιέ: Επί ελληνικής προεδρίας θα ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση

  /   29/11/2013  /   Σχόλια

BarnierΗ ευρωπαϊκή προεδρία, την οποία θα αναλάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο, πρέπει να είναι επιτυχής και για την ίδια και για το σύνολο της Ευρώπης, και στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της τραπεζικής ένωσης, περιλαμβανομένων των μέτρων για την εγγύηση των καταθέσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα.

 

Πεποίθηση μου, είπε ο κ. Μπαρνιέ, είναι ότι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη, υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να ελπίζουμε, μετά από τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι δέσμευση των 28 της ΕΕ -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δυο φορές ζητήσει την τραπεζική ένωση-, καθώς και της G20, να πάμε σε περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ξαναθέσουμε τις χρηματαγορές στην υπηρεσία τής πραγματικής οικονομίας. Σε ορισμένες χώρες, προσέθσε, βλέπουμε ήδη θετικά σημάδια, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, στην οποία η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει το 2014 και να ενισχυθεί το 2015. Ήδη διαπιστώνεται ελαφρώς πλεόνασμα και διαφαίνεται δυνατότητα να μειωθεί το χρέος.

Ο κ Μπαρνιέ διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στους τομείς της ποιοτικής γεωργίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσουμε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν είναι μόνη της, αλλά έχει και θα έχει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και μέσω τεχνικής βοήθειας.

Υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ώστε οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, σημειώνει, επισημαίνοντας και την πρόοδο ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, λέει, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σε κομβικό σημείο, και η ελληνική προεδρία θα είναι σημαντική για την Ελλάδα και την ΕΕ. Στη διάρκειά της πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, η οποία εκτός από το κομμάτι της εποπτείας και της εξυγίανσης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση των καταθέσεων. Για το τελευταίο μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος για την εγγύηση των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ, τον οποίο θα εδραιώσουμε, σημειώνοντας ότι υπάρχει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας με προίκα 1% των καταθέσεων για την εγγύηση των καταθετών.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνον την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ΕΕ, και πιστεύει ότι χάρη στα διαρθρωτικά ταμεία, τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τις καλύτερες τράπεζες, μετά τις αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, θα πρέπει να αναμένουμε ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην άρση του κατακερματισμού και της ανισότητας των επιτοκίων.

Στις παρατηρήσεις, ότι ο τερματισμός της δημοσίευσης των ισολογισμών στα έντυπα μέσα, καθώς και η ηλεκτρονική δημοσίευση των προμηθειών, θα επιδεινώσουν την κρίση στον Τύπο, απάντησε ότι θα πρέπει να το δούμε σε μια μεταβατική περίοδο, αλλά θα πρέπει επίσης να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το δημόσιο χρήμα, σημειώνοντας ότι από την ψηφιοποίηση των προμηθειών η ΕΕ θα εξοικονομήσει 80 δισ. ετησίως.

Για το θέμα του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, παρέπεμψε στον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο Όλι Ρεν και προσέθεσε ότι οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να χαλαρώσουν.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για καλή χρήση των δημοσιονομικών στην Ευρώπη, λέγοντας ότι περισσότερα χρέη σημαίνουν περισσότερους φόρους για τα παιδιά μας, καθώς και την ανάγκη οι Βρυξέλλες, να κάνουν λιγότερες ρυθμίσεις και περισσότερη πολιτική.

 

// kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]