Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Τα προαπαιτούμενα της τραπεζικής ένωσης

  /   18/04/2013  /   Σχόλια

ECB euro sculpture

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία υφίσταται μεγάλη ζημιά από την αστάθεια των τραπεζών. Μετά το 2008, κατέστη απολύτως σαφές ότι ο έλεγχος των τραπεζών οφείλει να είναι τόσο αυστηρός όσο να καθιστά εξαιρετικά σπάνιο τον κίνδυνο διάλυσης. Ο πανικός που δημιουργεί ο σχετικός κίνδυνος αποτελεί τον αποτελεσματικότερο εκβιασμό εις βάρος του φορολογουμένου. Κατά τη συγκρότηση της Ευρωζώνης, υπήρχε η πεποίθηση ότι το κοινό νόμισμα θα κυκλοφορούσε ελεύθερα μέσα σε ένα κοινό τραπεζικό σύστημα. Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η τραπεζική έγινε διεθνής, αλλά ο κίνδυνος παρέμεινε «εθνικός».

Η Μεγάλη Κρίση, που ξεκίνησε το 2007, κατέστησε σαφές ότι οι τράπεζες μπορούσαν να είναι πολύ πιο εύθραυστες απ’ όσο όλοι νόμιζαν. Στην περίοδο 2008-2011, τα ευρωπαϊκά κράτη χρειάστηκε να βάλουν 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν και να εγγυηθούν το τραπεζικό σύστημα.

Τον Ιούνιο 2012 αποφασίστηκε τελικά η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης. Ομως, όπως και σε άλλα σπουδαία ζητήματα, η Γερμανία δεν δείχνει καμία διάθεση να διευκολύνει τη διαδικασία. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε ότι η δημιουργία ενός Κοινού Οργανισμού Διάσωσης των τραπεζών, που θα είναι ένας από τους πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στις Συνθήκες, δηλαδή στο «Σύνταγμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην παρατήρηση Σόιμπλε πολλοί είδαν μια «πισώπλατη μαχαιριά». Αν και είναι αλήθεια ότι παρόμοιες αλλαγές με 27 κράτη είναι περίπλοκες και απαιτούν ένα απροσδιόριστα μεγάλο διάστημα.

Ηδη, όμως, έχει αποφασιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συντονίζει το έργο της κοινής ευρωπαϊκής εποπτείας όλων των συστημικών τραπεζών. Ακόμη, έχει αποφασιστεί η ίδρυση και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα μπορεί να αναλάβει, μετά τον Ιούλιο 2014, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Εξάλλου, οι κυβερνήσεις χρειάζονται επαρκή χρόνο ώστε να διαπραγματευθούν σε βάθος ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα: με ποιον τρόπο θα κλείνει μια τράπεζα. Χωρίς να θίγεται η αποταμίευση. Χωρίς να προκαλείται ζημιά στους πελάτες της. Και, κυρίως, χωρίς να διαχέεται ο κίνδυνος κατάρρευσης σε ολόκληρο το σύστημα. Η διάδοση του πανικού είναι αυτή που οδηγεί στη μεταφόρτωση των ζημιών στην πλάτη των φορολογουμένων.

Το ζητούμενο δεν είναι καθόλου απλό. Ο κ. Σόιμπλε έχει δίκαιο. Οι Συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούν. Αν είναι να προχωρήσουμε σε μιαν ανώτερη Ενωση, πρέπει να ελεγχθεί τόσο ο κίνδυνος συνεχούς διαφοροποίησης μεταξύ κρατών, όσο και η απειλή κατάπτωσης των ρυθμίσεων σε κάποιο «εθνικό» δικαστήριο.

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18/4/2013, στο kathimerini.gr//

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]