Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Διεθνής οργανισμός για την πρόληψη καταστροφών από αστεροειδείς

  /   31/10/2013  /   Σχόλια

asteroid_warning_systemΗ είδηση παραπέμπει στον Μπρους Γουΐλις και το «Αρμαγεδδών», ενώ οι φίλοι της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας ενδεχομένως να θυμηθούν παλαιότερα έργα του Άρθουρ Κλαρκ. Όπως και να έχει, όποιος φοβάται τους αστεροειδείς μπορεί πλέον να κοιμάται λίγο πιο ήσυχος καθώς το International Asteroid Warning Network έλαβε την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών την προηγούμενη εβδομάδα και θα αποτελείται από επιστήμονες, αστρονόμους, τηλεσκόπια και διαστημικές υπηρεσίες από όλο τον πλανήτη, που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με αστεροειδείς οι οποίοι μπορεί να απειλήσουν τη Γη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, ο οργανισμός θα συνεργάζεται με φορείς και οργανώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, προκειμένου να διαμορφωθούν τα καλύτερα δυνατά σχέδια αντίδρασης απέναντι στο ενδεχόμενο πτώσης ενός αστεροειδή στη Γη, όπως εκείνος ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα στήσουν επίσης μία συμβουλευτική ομάδα για τον σχεδιασμό διαστημικής αποστολής με στόχο την αναχαίτιση και εκτροπή της πορείας ενός αστεροειδούς ο οποίος κατευθύνεται προς τη Γη. Η εν λόγω ομάδα θα εξετάσει ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές, τα κόστη και οι τεχνολογίες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι αστεροειδείς, και τα αποτελέσματα της έρευνάς της θα διαμοιραστούν με διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ήδη υπάρχουσα Επιτροπή για την Ειρηνική Χρήση του Εξώτερου Διαστήματος θα πρέπει να παρακολουθεί τις απειλές αστεροειδών και να βοηθά στον σχεδιασμό και την εξουσιοδότηση για μία «εκστρατεία» εκτροπής, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με την The Telegraph, οι προτάσεις εγκρίθηκαν από την Τέταρτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αναμένεται να εγκριθούν από την πλήρη Γενική Συνέλευση.

«Να τους βρούμε πριν μας βρουν αυτοί»

Τα εν λόγω μέτρα βασίστηκαν εν μέρει στις προτάσεις της Association of Space Explorers (ASE), μία ένωση αστροναυτών και κοσμοναυτών. Η εν λόγω ομάδα αποτελείται εξολοκλήρου από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πετάξει στο Διάστημα και υπέβαλε αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη το 2009, με τίτλο «Απειλές από αστεροειδείς: Μία έκκληση για παγκόσμια απάντηση». Η αναφορά περιέγραφε τα βήματα που θα έπρεπε να γίνουν από τα Ηνωμένα Έθνη για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Scientific American, πρώην αστροναύτες όπως ο Εντ Λου και ο Ράστι Σβάικαρτ θεωρούν απαράδεκτο το ότι, στην περίπτωση του Τσελιαμπίνσκ, οι διαστημικές υπηρεσίες του κόσμο έμαθαν για τον μετεωρίτη μαζί με το ευρύ κοινό, μέσω του Twitter και του YouTube.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο η οποία να έχει αναθέσει την ευθύνη για την προστασία του πλανήτη σε κάποια από τις υπηρεσίες της» είπε ο Σβάικαρτ (Απόλλων 9), μιλώντας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, York με τον Λου να υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν 100 φορές περισσότεροι αστεροειδείς εκεί έξω από ό,τι έχουμε βρει. Υπάρχουν ένα εκατ. αστεροειδείς αρκετά μεγάλοι για να καταστρέψουν την Νέα Υόρκη…η πρόκληση είναι να τους βρούμε πριν μας βρουν αυτοί».

Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι πολύ σημαντική πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, για να είναι δυνατή μία αποστολή εκτροπής. Εάν ένα διαστημόπλοιο πλήξει έναν αστεροειδή πέντε ή δέκα χρόνια πριν αυτός χτυπήσει τη Γη, μία ελαφρά μεταβολή στην πορεία του θα ήταν επαρκής για να μην υπάρξει μια καταστροφική σύγκρουση. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε ίσως η μόνη επιλογή να είναι η εκκένωση της θεωρούμενης ζώνης πρόσκρουσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί της παρούσης το Near Earth Object Program της NASA παρακολουθεί περίπου 10.000 αστεροειδείς.

 

// naftemporiki.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]