Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Αστεροειδής Vs Γη

  /   15/02/2013  /   Σχόλια

asteroid_1551402c

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων θα περάσει ‘ξυστά’ από την Γη σήμερα, μόλις 27.700 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Είναι η πιο κοντινή ‘γνωριμία’ του πλανήτη με ένα αντικείμενο τέτοιου μεγέθους: ο αστεροειδής αυτός έχει διάμετρο 45 μέτρα.

_65863870_asteroid_size304-02

Μάλιστα, θα περάσει πιο κοντά από την Γη από ότι μερικοί από τους γεωσύγχρονους  δορυφόρους που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα, αλλά οι ειδικοί ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτά να τα πούνε στους Ρώσους, που σήμερα το πρωί πρέπει να νόμιζαν ότι έπεφτε ο ουρανός στα κεφάλια τους. Η κοντινότερη προσέγγιση του αστεροειδή υπολογίζεται ότι θα γίνει στις 21:25, ώρα Ελλάδος και θα είναι ορατός εκείνη την ώρα ακόμα και με κιάλια.

Ο αστεροειδής κάνει τον ‘περίπλου’ του Ηλίου σε 368 μέρες, όσο περίπου ένα ωρολογιακό έτος, όμως η τροχιά που ακολουθεί είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Γης. Καθώς πλησιάζει, θα περάσει ‘κάτω’ από τη Γη, με ταχύτητα 7,8χλμ/δευτ , για να βγει από ‘πάνω’ μετά, στο δρόμο της ‘επιστροφής’ προς τον Ήλιο. Το αστρικό μονοπάτι του αστεροειδή θα είναι πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, με τους κατοίκους της Ασίας, της Αυστραλίας και της Ανατολικής Ευρώπης να έχουν τις καλύτερες θέσεις για το θέαμα.

Πάντως για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από stream την πορεία του αστεροειδή, μπορούν να_65863869_asteroid_route304-03 απευθυνθούν στην προβολή της NASA, που θα αρχίσει από τις 21:00, εδώ.

Ο 2012 DA14, που είναι και το όνομα του μετεωρίτη (αν είναι να μας ‘θερίσει’ όπως σύνεβη τις πρωινές ώρες στη Ρωσία, να του δώσουν καλύτερο όνομα), εντοπίστηκε για πρώτη φορά από αστρονόμους στη Ισπανία, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και πλησίαζε και πάλι τη Γη, από πολύ μεγαλύτερη απόσταση πάντως. Αυτή τη φορά, θα είναι το αντικείμενο ανεξαρτήτως μεγέθους- που θα φτάσει πιο κοντά στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Α, όχι. Δεν υπολόγισαν τις σημερινές καταστροφές στη Ρωσία.

Σύμφωνα πάντως με μελετητές, είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουν να μελετήσουν αυτά τα αστρικά σώματα, καθώς φωτίζονται τόσο πολύ. Επίσης, προσφέρεται και η δυνατότητα να μελετήσουν την συμπεριφορά μικρότερων αστρικών σωμάτων, που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσουν την Γη, όπως έμαθαν πολύ καλά σήμερα, όσοι μένουν κοντά στα Ουράλια.


 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]