Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Ελπίδες για εκσκαφή ατόφιας βυζαντινής μητρόπολης

  /   08/01/2013  /   Σχόλια

Ελπίδες για εκσκαφή ατόφιας βυζαντινής μητρόπολης

Η ανακάλυψη χριστιανικής εκκλησίας 800 χρόνων σε άριστη κατάσταση στα Μύρα της Μικράς Ασίας (σημερινή ονομασία Ντεμρέ, στην τουρκική επαρχία της Αττάλειας) δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες πως η βυζαντινή πόλη μπορεί να έχει διατηρηθεί άθικτη σε βαθμό αντίστοιχο με την Πομπηία.

Ελπίδες για εκσκαφή ατόφιας βυζαντινής μητρόποληςΤα Μύρα ήταν μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της Λυκίας, με πολιτισμικές ρίζες που φτάνουν μέχρι την εποχή του χαλκού. Κατακτήθηκαν από τους Πέρσες, στην συνέχεια εξελληνίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Στους χριστιανικούς χρόνους τα Μύρα έγιναν μητρόπολη με περισσότερες από 30 επισκοπές, ενώ επίσκοπος Μύρων ήταν ο Λύκιος Άγιος Νικόλαος. Επίσης, από την πόλη φέρεται να πέρασε τρεις φορές ο Απόστολος Παύλος. Τον ενδέκατο αιώνα δέχθηκαν επίθεση από τους Σελτζούκους Τούρκους και μέχρι τον δέκατο τρίτο αιώνα η πόλη είχε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί.

Στην συνέχεια, τα Μύρα θάφτηκαν κάτω από 5,5 μέτρα λάσπης που δημιουργήθηκε από τον ορμητικό ποταμό Μύρο, κάτι που συντέλεσε στην πιθανότητα διατήρησης της πόλης σε τόσο καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον Νεβζάτ Σεβίκ, υπεύθυνο τον ανασκαφών, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση πως η άριστα διατηρημένη εκκλησία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως ολόκληρη η πόλη των Μύρων βρίσκεται θαμμένη ατόφια όπως η Πομπηία.

Ο Μαρκ Τζάκσον, καθηγητής βυζαντινή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, χαρακτήρισε την ανακάλυψη καταπληκτική, υπογραμμίζοντας πως μια τόσο καλά συντηρημένη εκκλησία κάτω από τεράστια ποσότητα λάσπης υποδηλώνει κατά πάσα πιθανότητα την ύπαρξης ενός εξαιρετικά πλούσιου σε ευρήματα αρχαιολογικού χώρου.

Πέραν της σχεδόν τέλειας κατάστασης του εκκλησιαστικού κτίσματος, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αγιογραφία ύψους δύο μέτρων η οποία απεικονίζει τη δέηση και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αυτού του βυζαντινού μοτίβου στις οποίες ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και η Παρθένος Μαρία κρατάνε σε χέρια τους πάπυρο με κείμενο.

Το κείμενο του Ιωάννη είναι από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (1,29) και γράφει στα ελληνικά: ‘ίδε ο αμνός του Θεού, που επροφήτευσεν ο Ησαΐας, ο Μεσσίας και Λυτρωτής, ο οποίος θα θυσιασθή δια να πάρη επάνω του και εξαλείψη την αμαρτίαν και την ενοχήν του κόσμου’. Το κείμενο της Παρθένου Μαρίας είναι απόσπασμα ενός διαλόγου από μια προσευχή της Παναγίας, στην οποία παρακαλά τον Ιησού να συγχωρέσει την ανθρωπότητα για τις αμαρτίες της.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς και παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους μελετητές της περιόδου.

Ελπίδες για εκσκαφή ατόφιας βυζαντινής μητρόπολης

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]