Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Διεθνής Αμνηστία: Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για μετανάστες και πρόσφυγες

  /   23/05/2013  /   Σχόλια

Amnesty International on Human rights

Η αδράνεια σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστούν ολοένα και πιο επικίνδυνες τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η οποία δημοσίευσε την ετήσια αναφορά της.

Ο Σαλίλ Σετί, γενικός γραμματέας της οργάνωσης, δήλωσε πως ‘η αποτυχία αποτελεσματικής αντιμετώπισης συγκρουσιακών καταστάσεων οδηγεί στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κατώτερης τάξης. Τα δικαιώματα εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διωγμούς μένουν απροστάτευτα. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης -υπερβαίνοντας κατά πολύ τα νόμιμα μέτρα ελέγχου συνόρων’.

‘Τα μέτρα αυτά δεν πλήττουν μόνο τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις’, συμπλήρωσε. ‘Εκατομμύρια μετανάστες οδηγούνται σε βίαιες καταστάσεις, περιλαμβανομένων της καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής κακοποίησης, εξαιτίας αντι-μεταναστευτικών πολιτικών που αφήνουν ατιμώρητη την εκμετάλλευση. Μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης τροφοδοτείται από δημαγωγικές ρητορικές που στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, επιρρίπτοντάς τους ευθύνη για τις εγχώριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις.’

Η έκθεση τονίζει πως η μισή ανθρωπότητα συνέχισε να αποτελεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας ως προς τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, καθώς πολλά έθνη απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση με βάση το φύλο. Στρατιώτες και ένοπλες ομάδες διέπραξαν βιασμούς στο Μάλι, το Τσαντ, το Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό· γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν υπό μορφή εκτέλεσης από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και γυναίκες και κορίτσια έγκυοι από βιασμούς ή των οποίων η εγκυμοσύνη απειλούσε την υγεία ή τη ζωή τους στερήθηκαν την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις σε χώρες όπως η Χιλή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στην Αφρική η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι καταπατήσεις από δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλες ομάδες εξέθεσαν την αδυναμία των τοπικών και διεθνών μηχανισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε πολλές αραβικές χώρες που πρωταγωνίστησαν στην αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη, μολονότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ελευθερία στα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών, υπάρχει έξαρση των θρησκευτικών διωγμών.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέτρα φύλαξης των συνόρων θέτουν συστηματικά σε κίνδυνο τη ζωή μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν πολιτικό άσυλο. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά κλείνονται σε κέντρα φύλαξης, ενώ στις χειρότερες των περιπτώσεων κρατούνται σε μεταλλικούς αποθηκευτικούς χώρους ή κοντέινερς πλοίων.

Τα δικαιώματα μεγάλου μέρους των 214 μεταναστών δεν προστατεύτηκαν ούτε από τις πατρίδες τους ούτε από τις χώρες υποδοχής τους. Εκατομμύρια μετανάστες εργάστηκαν υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και συχνά δουλείας, με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να καταπατώνται επί καθημερινής βάσης.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στους σκληρότερους νόμους περί μετανάστευσης στην Ελλάδα και στις τακτικές απελάσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την Ιταλία σε χώρες όπου διατρέχουν κίνδυνο.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]