Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Μόνο η κρίση ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς;

  /   23/10/2013  /   Σχόλια

neonazis europe

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής κατά κανόνα αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στις συνθήκες ασφυξίας που δημιούργησε αυτή στους πολίτες, «αναγκάζοντας» τους να στραφούν σε ακραίες παρατάξεις. Έχουμε ακούσει αμέτρητους παραλληλισμούς με την κατάσταση στη δημοκρατία της Βαϊμάρης, (προσέγγιση με την οποία ο Roger Cohen των New York Times διαφωνεί).

Αν όμως η λιτότητα είναι ο λόγος ανόδου ακροδεξιών, φασιστικών μορφωμάτων, τότε γιατί αποκτούν δύναμη και σε οικονομικά εύρωστες χώρες, όπως είναι η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία; Ή, αντίστροφα, γιατί χώρες σε μνημόνιο όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία ή η Ισπανία δεν παρουσιάζουν ανάλογες τάσεις;

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία το 2012 με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μιλάνε περισσότερο για την άνοδο της ακροδεξιάς. Τα στοιχεία όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση – αν συσχετίσουμε την άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων με την οικονομική κρίση –  (με τη μαύρη Τρίτη και την κατάρρευση της Lehman Brothers) μόνο σε 9 χώρες ( Αυστρία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Σουηδία, Λετονία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ολλανδία) έχει ανέβει το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων από τις 28 που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Φυσικά, ακόμα και αν δεν πρόκειται για συνολική τάση σε όλη την Ευρώπη, η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων σε ένα ποσοστό 32% είναι αρκετά ανησυχητική. H οικονομική κρίση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστική υπαίτια, καθώς από τις χώρες σε οξεία κρίση μόνο η Ελλάδα και η Ουγγαρία παρουσίασαν αύξηση των ποσοστών.

H πολιτική σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία και κυρίως στην απήχηση αυτών των κομμάτων. H πολιτική κατά των μεταναστών, η φοβία κατά των μουσουλμάνων και η ρητορική των κομμάτων εναντίον των μειονοτήτων, όπως οι Ρομά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις πολιτικές τις προώθησαν και δεξιά ή φιλελεύθερα κόμματα, με αποτέλεσμα το πρότυπο του κακού μετανάστη που μας «κλέβει» τις θέσεις εργασίας να βρίσκει ευρεία απήχηση, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, φυλακίζονται οι περισσότεροι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη και η χώρα έρχεται δεύτερη μετά την Αυστραλία παγκοσμίως.

Ένα άλλο θέμα είναι ο σαφής διαχωρισμός των πολιτικών. Τα κόμματα πλέον στην Ευρώπη δεν έχουν σαφείς ιδεολογικούς διαχωρισμούς μεταξύ τους (π.χ. βλέπουμε στην Πορτογαλία σοσιαλιστικές κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας) και έτσι δημιουργείται ένα κενό, το οποίο η ακροδεξιά μπορεί να καλύψει.

Ίσως η μεγάλη ευθύνη των ευρωπαϊκών κομμάτων είναι ότι δεν προώθησαν την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης αρκετά. Ο ευρωσκεπτικισμός, τον οποίο διακηρύσσουν συστηματικά τα ακροδεξιά κόμματα, βρίσκεται σε άνοδο, καθώς υπάρχει σε αρκετές χώρες η νοοτροπία ότι η Ενωμένη Ευρώπη βλάπτει τα συμφέροντα του κάθε έθνους. Ειδικότερα, μετά την κρίση οι χώρες του σοβαρού Βορρά καλούνται -σύμφωνα με τη ρητορική των ακροδεξιών κομμάτων- να βοηθήσουν τις χώρες του σπάταλου Νότου.

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς οφείλει να αναλυθεί υπερβαίνοντας τη μονοδιάστατη προσέγγιση που το θεωρεί απλό σύμπτωμα της κρίσης. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία πρέπει να τα λάβει υπόψη αν σκοπεύει πραγματικά να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]