Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Αφιέρωμα στις Ακροδεξιές παρατάξεις της Ευρώπης μέρος 4o: Ολλανδία

  /   25/10/2013  /   Σχόλια

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VRAGENUURTJE

Η περίπτωση της ακροδεξιάς στην Ολλανδία είναι τουλάχιστον ιδιάζουσα. Δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθώ σε μικρές νέο-φασιστικές ομάδες, ούτε ακόμη και στην αμελητέα εκλογική ισχύ που έχει το κόμμα της Ένωσης του Ολλανδικού Λαού, με αλυτρωτικές αξιώσεις για την περιοχή της Φλάνδρας και πασιφανείς ναζιστικές τάσεις.

Όταν μιλάμε για την νέα ακροδεξιά στην Ολλανδία μιλάμε κυρίως για έναν πυλώνα του πολιτικού συστήματος ο οποίος οικοδομείται γύρω από το πρόσωπο του Geert Wilders (Χέερτ Βίλντερς) και του κόμματός που ηγείται, του Κόμματος της Ελευθερίας. Η ταξινόμηση του όμως στους κόλπους της ακροδεξιάς είναι προβληματική και αυτό γιατί το κόμμα είναι νέας κοπής, που πόνταρε αρχικά στον οικονομικό φιλελευθερισμό και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ισλαμιστές με εμφανείς ισλαμοφοβικές τάσεις.

Πιο συγκεκριμένα. Το Κόμμα της Ελευθερίας ιδρύθηκε το 2005 μόλις, όταν ο τότε βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος GeertWilders αποχώρησε από αυτό διαφωνώντας σε θέματα μετανάστευσης στο γενικότερο πλαίσιο, και μετανάστευσης από Μουσουλμανικές χώρες σε ειδικότερο. Πάντα υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ το οποίο έχει επισκεφθεί πάνω από 40 φορές και το παρουσιάζει ως το τελευταίο προπύργιο της Δύσης που πολιορκείται από τις δυνάμεις του Ισλάμ:

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν –και αυτή είναι η φύση του Ισλάμ- ότι το Ισραήλ είναι δικιά τους χώρα και ότι πολεμούν τους μη-Μουσουλμάνους στη Δύση μέσω αυτού. Ο πόλεμος ενάντια στο Ισραήλ είναι πόλεμος εναντίον μας. Εμείς είμαστε το Ισραήλ. Ο λόγος που οι Ολλανδοί γονείς μπορούν να κοιμούνται ήσυχα χωρίς να πρέπει να ανησυχούν για τα παιδιά τους είναι γιατί οι γονείς του Ισραήλ μένουν ξάγρυπνοι ανησυχώντας για τα δικά τους παιδιά που είναι στο στρατό.

to komma tis eleytherias

Το κόμμα του έχει αποδειχθεί δραστήριος παίκτης στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Στις εκλογές του 2006 αναδείχθηκε ως το πέμπτο ισχυρότερο κόμμα λαμβάνοντας εννέα από τις 150 έδρες της Βουλής των αντιπροσώπων. Τρία χρόνια μετά, στις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Wilders πετυχαίνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 17% ενώ στις εθνικές εκλογές του 2010 ανακηρύσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας, κερδίζοντας ένα 15,5% και τις 24 έδρες που του αναλογούν.Τελικά μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και ενώ οι δημοσκοπήσεις του ίδιου έτους τον δείχνουν πρώτο κόμμα, δέχεται να συμμετέχει άτυπα στην κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματίζεται από το πρώην κόμμα του και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και να την στηρίζει χωρίς να τοποθετεί αντιπροσώπους του σε αυτή.

Όταν τελικά απέσυρε την στήριξη αυτή το 2012, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλλει, στις εκλογές που ακολούθησαν οι Ολλανδοί, επιβεβαιώνοντας την προτίμησή τους στη σταθερότητα και όχι στην ιδεαλιστική υπακοή, τιμωρούν τον Wilders δίνοντας του μόνο ένα 10% των ψήφων τους. Δύσκολα όμως κάποιος να φανταστεί ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για το Κόμμα της Ελευθερίας.

Αυτό γιατί ο Wilders έχει καταφέρει να προωθήσει μια ατζέντα που δύσκολα παρουσιαζόταν στην Ολλανδία πριν από αυτόν. Για αρχή, το κόμμα του μονοπωλεί τον ευρωσκεπτικισμό, σε ένα κράτος που υπήρξε ο πυρήνας της Ε.Ε. Σήμερα το Κόμμα της Ελευθερίας είναι ίσως το μοναδικό κόμμα της Ολλανδίας που τόσο φανερά αμφισβητεί ή αρνείται τα μονοπάτια που παίρνει η Ε.Ε. σε θέματα πολιτικής, μετανάστευσης και οικονομίας και προτείνει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. wildersΕπίσης σε μία χώρα που στερεοτυπικά από το εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της, θεωρείται παράδεισος της ανοχής, ήταν φυσικό ένας αντιδραστικός λόγος σαν αυτός του Wilders να πιάσει τόπο. Αλλά πρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ο κοινωνικός συντηρητισμός δεν στρέφεται εναντίον εκείνων που μπαίνουν στο στόχαστρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι ο Wilders υπεραμύνεται με ζήλο των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας απέναντι σε εκείνους που θέλουν να τα καταργήσουν, οι οποίοι ασφαλώς είναι και πάλι οι Μουσουλμάνοι μετανάστες, που κατά τον ίδιο ακολουθούν ένα βιβλίο το οποίο παρομοίασε με το Mein Kampf.

Ακόμα, από το 2013 άρχισαν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ολλανδίας τα διαβόητα «χωριά αποβρασμάτων» (“Scumvillages”) των οποίων, ηθικός αυτουργός μοιάζει να είναι ο Wilders, όταν το 2011 είχε δηλώσει πολύ απλά ότι: «Αυτοί που επανειλημμένα διαπράττουν αδικήματα θα πρέπει να αποσπώνται από την γειτονιά τους και να στέλνονται σε ένα χωριό για αποβράσματα… Να βάλουμε όλα τα σκουπίδια μαζί.»

Τα περιστατικά όμως ούτε σταματούν εκεί, ούτε είναι μεμονωμένα. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι οι καταγγελίες από άλλα κόμματα, για την παρουσία οργανωμένων νεοναζιστών που προέβησαν και σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε ομιλία του στη Χάγη. Όλα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ακροδεξιού μετώπου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το κόμμα της LePen και η ιταλική Λέγκα του Βορρά. Όταν ερωτήθηκε στη Βουλή για το περιστατικό αυτό από βουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Wilders αρνήθηκε να απαντήσει αποκρινόμενος ότι ο ερωτών ήταν ένας «μικρός και μίζερος άνθρωπος».

Οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος περιλαμβάνουν ακόμα:

Την ένωση με την Φλάνδρα, για την μεγάλη Ολλανδία,

την εξάλειψη κάθε άλλης γλώσσας στην διοίκηση, πέρα από τα Ολλανδικά,

την διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα για όσους έχουν δυτικοευρωπαϊκά διαβατήρια, με την εξαίρεση Πολωνών, Βουλγάρων και Ρουμάνων,

την απαγόρευση μουσουλμανικών σχολείων,

την απαγόρευση του Κορανίου και της μαντίλας,

την επιλογή ατόμων στα σώματα ασφαλείας που διακρίνονται για την «αποφασιστικότητά τους»,

την απαγόρευση χρηματοδότησης σε οργανώσεις της Αριστεράς.

Την τελευταία περίοδο το Κόμμα της Ελευθερίας περνά μία περίοδο εσωστρέφειας διότι πολλά στελέχη του αποφάσισαν να αποσχιστούν από αυτό κατηγορώντας τον Wilders ως έναν πολύ αυταρχικό κομματάρχη που στην ουσία έχει δημιουργήσει ένα απόλυτα προσωποπαγές κόμμα με στελέχη τα οποία επιλέγει ο ίδιος για να του δείχνουν απόλυτη πίστη. Παρ’όλα αυτά, το εκρηκτικό μείγμα ακραίου οριενταλισμού, λαϊκισμού, συντηρητισμού και εθνικισμού που πλασάρει, μαζί με τα φιλελεύθερα αιτήματα και την αντίθεση στη Γερμανία (για την οποία οι Ολλανδοί δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα) συνεχίζουν να το καθιστούν για πολλούς ψηφοφόρους μία αξιόπιστη λύση.

Αυτή είναι η διαβόητη μικρού μήκους ταινία του Wilders ονόματι Fitna, η οποία έχει σκοπό να προβάλλει τη βίαιη φύση του ισλαμισμού. Disclaimer: Περιέχει σοκαριστικές εικόνες:

// Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος (Ουγγαρία) εδώ, το δεύτερο (Νορβηγία) εδώ και το τρίτο (Ιταλία) εδώ.

επικοινωνία: georgevlachos@diethni.gr

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]