Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Αφιέρωμα στις Ακροδεξιές παρατάξεις της Ευρώπης μέρος 2ο: Νορβηγία

  /   26/08/2013  /   Σχόλια

Norway Massacre

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Νορβηγός Άντρες Μπρέιβικ διαπράττει την πιο αιματηρή ενέργεια ακροδεξιάς τρομοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών. Οι βόμβες που πυροδοτεί, ως αντιπερισπασμό σε κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο, σκοτώνουν οκτώ άτομα. Στη συνέχεια κατευθύνεται στο μικρό νησί Ουτόγια όπου δολοφονεί 69 ακόμη άτομα που συμμετείχαν σε κάμπινγκ του σοσιαλιστικού κόμματος. Ολόκληρη η επίθεση χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο σαν μία απόπειρα που είχε ως σκοπό την προώθηση του μανιφέστο του, ένα μανιφέστο που εναντιώνεται κυρίως στην «ισλαμοποίηση» της Ευρώπης, στον μαρξισμό και στον φεμινισμό. Ο Μπρέιβικ καταδικάζεται μετά από έναν χρόνο σε 21ετή κάθειρξη και αναμένεται ότι τελικά θα του επιβληθεί η ανώτατη δυνατή τιμωρία του νορβηγικού νομικού συστήματος, τα ισόβια.

Varg-Vikernes-BurzumΗ ενέργεια του Μπρέιβικ φαίνεται να έσκισε το περιτύλιγμα ανεκτικότητας της Νορβηγίας με το οποίο λανθασμένα ίσως την είχε περιβάλει η υπόλοιπη Ευρώπη. Περιστατικά ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας υπήρξαν και παλαιότερα, το πιο γνωστό από τα οποία περιλαμβάνει μια σειρά εμπρησμών εκκλησιών από τον Βάργκ Βικέρνες, δημιουργό του black metal συγκροτήματος Burzum. Τελικά συλλαμβάνεται για διαφορετικό λόγο, την δολοφονία του Euronymous, επίσης μουσικού στο τότε συγκρότημά του (Mayhem) και περνά 15 χρόνια στη φυλακή κατά την διάρκεια των οποίων θεωρεί τον εαυτό του νεοναζιστή και μάχεται για την ενίσχυση του κινήματος του Οπαλισμού, ενός ακραίου εθνικισμού με έντονο το στοιχείου του παγανισμού.

Οι περιπτώσεις αυτές όμως δεν σκιαγραφούν με καμία πληρότητα την διείσδυση της ακροδεξιάς στο πολιτικό σύστημα της Νορβηγίας. Αυτό γιατί μέχρι στιγμής μιλάμε για μικρές, ανεξάρτητες ομάδες ακραίας ιδεολογίας οι οποίες αρθρώνονται πάνω στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον παγανισμό ή τον συντηρητικό χριστιανισμό, και κάποιες φορές στην ιδέα της ένωσης των βόρειων λαών (Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, Βόρεια Γερμανία). Διάφοροι κοινωνικοί καταλύτες, όπως τα κοινά ακραία μουσικά ακούσματα και το κοινό αναπτερωμένο ιστορικό φαντασιακό του «ένδοξου» παρελθόντος των Βίκινγκς, συνέχουν, αλλά χαλαρά, αυτές τις ομάδες, των οποίων η πολιτική δραστηριότητα με την στενή έννοια του όρου, είναι πρακτικά αμελητέα.

Stom Islamisering

Ο πολιτικός φορέας που ενστερνίζεται τα ακροδεξιά αιτήματα της νορβηγικής κοινωνίας είναι το Προοδευτικό Κόμμα της Νορβηγίας. Παρόλα αυτά το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1973, στην πρώτη πετρελαϊκή κρίση που τότε ξεκινούσε, δεν έδειξε ξεκάθαρες ακροδεξιές αποχρώσεις. Η ατζέντα του την εποχή εκείνη προωθούσε τον οικονομικό φιλελευθερισμό, με βασικά αιτήματα την μείωση των φόρων, την απλοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αποφυγή της γραφειοκρατίας και την ανοικτή και ελεύθερη αγορά. Είναι μετά τα μισά της δεκαετίας του 1980 όταν το κόμμα αρχίζει και αποκτά το προφίλ ενός κόμματος με ακροδεξιές ιδέες, προφανώς για να μπορέσει να ενσωματώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που αρχίζουν από τότε να δυσαρεστούνται με την μεγάλη εισροή μεταναστών στη Νορβηγία. Τα καταφέρνει περίφημα, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 1989 να πάρει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 13%, το υψηλότερο μέχρι τότε στην ιστορία του, και να συνεχίσει πλέον να πορεύεται έχοντας λάβει ως κληροδότημα επιτυχίας μια διαλεκτική λαϊκισμού η οποία περιλαμβάνει την ισλαμοφοβία, την εμμονή με την τάξη και την ασφάλεια, έναν έντονο αντικομμουνισμό (αν και δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό έρεισμα γι’αυτό στην Νορβηγία) και μία τάση προς την αξίωση δημοψηφισμάτων.

Η πορεία του κόμματος μόνο ως επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς με το πέρασμα των χρόνων και χωρίς τεράστιες αναταράξεις, το κόμμα βρέθηκε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστά κοντά στο 22% από το 2005 και παραμένει στην ίδια θέση μέχρι σήμερα.

Αυτό που παραμένει αμφίβολο είναι περισσότερο το μέλλον του, καθώς το κόμμα βρέθηκε στην μειονεκτική θέση της υπεράσπισης των θέσεών του, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Μπρέιβικ ήταν μέλος του κόμματος για μερικά χρόνια και ασπαζόταν τις θέσεις του κόμματος για την μετανάστευση και τον «εξισλαμισμό». Από τότε ειδικά η εκλογική ισχύς του κόμματος της Siv Jansen πια, έχει αρχίσει να υποχωρεί, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και να ολισθαίνει σε χαμηλότερα ποσοστά. Από την δεξαμενή του Προοδευτικού Κόμματος φαίνεται να τραβά ψήφους το Συντηρητικό κόμμα της Νορβηγίας και η υποψήφιά του Έρνα Σόλμπερκ, που κατά πάσα πιθανότητα θα κυβερνήσει, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Αναμένεται ότι σε αυτή την κυβέρνηση θα συμμετέχει και το Προοδευτικό κόμμα, με σκοπό την προώθηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Αν η περίπτωση της Νορβηγίας αναλυθεί μετριοπαθώς και με ψυχραιμία, θα φανεί ότι η ριζοσπαστική ακροδεξιά είναι πολιτικά απούσα. Το μέγα συμβάν που συνέβαλε σε αυτό ήταν η σφαγή της Ουτόγια. Ο ρατσιστικός λόγος και η ρατσιστική βία δεν διεισδύουν στα πλατιά στρώματα του νορβηγικού πληθυσμού. Αμέσως υπάρχει απομόνωση και καταδίκη σε τέτοιου είδους περιστατικά, γι’αυτό και το εκτενές μανιφέστο του Μπρέιβικ βρήκε μεγαλύτερη απήχηση σε κράτη όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία στα οποία ο ρατσισμός έχει ξεκάθαρους πολιτικούς αντιπροσώπους, παρά στη πατρίδα του. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο όμως στην περίπτωση του σκανδιναβικού κράτους είναι το υπόγειο φυτώριο μικρών και ελεύθερων ομάδων με ρατσιστικές αναφορές που μπορεί να ενισχυθούν εν μέσω κρίσης. Αυτό βέβαια θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα στην περίπτωση που η νορβηγική ηγεσία επιλέξει να ακολουθήσει πολιτική κατευνασμού και όχι αντιμετώπισης ή εάν τα ξενοφοβικά αισθήματα της νορβηγικής κοινωνίας δεν καταφέρουν να διυλιστούν μέσω της δημοκρατικής οδού και τελικά ριζοσπαστικοποιηθούν. Ο κίνδυνος διολίσθησης είναι μικρός, παρόλα αυτά υπαρκτός.

 

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος (Ουγγαρία) εδώ.

 

// επικοινωνία: georgevlachos@diethni.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]