Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Αφιέρωμα στις Ακροδεξιές παρατάξεις της Ευρώπης μέρος 1o: Ουγγαρία

  /   29/07/2013  /   Σχόλια

Υποστηρικτής του ακροδεξιού Jobbik, με τατουάζ που γράφει 'Η τιμή μου είναι η αφοσίωση μου'

Υποστηρικτής του ακροδεξιού Jobbik, με τατουάζ που γράφει ‘Η τιμή μου είναι η αφοσίωση μου’

 

Οι Μαύρες σελίδες της Ευρώπης

Ουγγαρία

Πρώτο μέλημα θα είναι ο ορισμός της σημερινής ακροδεξιάς όπως αναδύεται στην Ευρώπη. Η παραδοσιακή θεωρία μιλά για την ακροδεξιά ως το κίνημα εκείνο που αντιστέκεται ή αντιδρά σε πολλές πτυχές του δυτικού πολιτισμού, έτσι όπως τελικά τον έπλασε ο Διαφωτισμός. Μία πιο ειδική περιγραφή, πιο εύχρηστη και πιο πρακτική, θα παρουσίαζε την ακροδεξιά ως τίποτα άλλο παρά μία παράταξη με ακραία εθνικιστική ιδεολογία, μεταφρασμένη και διυλισμένη μέσα από την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία και ορισμένες φορές με βίαιο modus vivendi. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη του 21ου είναι μία πληθώρα αντιλόγων, τις περισσότερες φορές λαϊκίστικων και στείρων. Έτσι έχουμε το αντι-μεταναστευτικό, τον ευρωσκεπτικισμό, την ισλαμοφοβία, παράλληλα μάλιστα με τον αντισημιτισμό, και έναν αριθμό διαφορετικών αιτημάτων που διανθίζουν την παλέτα αυτή ανάλογα το κράτος στο οποίο βρίσκεται η παράταξη. Είναι θέσεις που μπορεί να κυμαίνονται από αποσχιστικές κινήσεις μέχρι απομεινάρια αλυτρωτισμού και από οικονομικό φιλελευθερισμό μέχρι συντεχνιακό κρατισμό φασιστικής κοπής.

Στην Ουγγαρία η ακροδεξιά ξεκινά την επίσημη πορεία της μόλις πριν δέκα χρόνια (2003) με την ίδρυση του κόμματος Jobbik στο οποίο πρωτοστατούν τόσο φοιτητές, όσο και γηραιά μέλη ορισμένα εκ των οποίων με σημαντικό ρόλο στην εξέγερση της Βουδαπέστης του 1956, ενάντια στο κομουνιστικό καθεστώς. Είναι επόμενο λοιπόν το κόμμα να αρθρώνεται πάνω σε δύο πλατφόρμες. Η μία του γλώσσα είναι συντηρητική, υπέρ του πατριωτισμού, της προσήλωσης στις παραδοσιακές ουγγρικές αξίες, τον χριστιανισμό με ταυτόχρονη εναντίωση στο φάντασμα του κομουνισμού που ακόμα στοιχειώνει τους γηραιότερους αλλά και στην παγκοσμιοποίηση που θεωρούν ότι ενορχηστρώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Gergely Pongrátz, ιδρυτικό μέλος του κόμματος και βετεράνος της εξέγερσης του 1956

Ο Gergely Pongrátz, ιδρυτικό μέλος του κόμματος και βετεράνος της εξέγερσης του 1956

Η άλλη του γλώσσα είναι ριζοσπαστική, υπέρμετρα αντιδραστική. Η ρητορική περιλαμβάνει ανερυθρίαστο φυλετικό ρατσισμό που στρέφεται εναντίον δύο κυρίως φυλετικών ομάδων, των Εβραίων και του μεγάλου πληθυσμού Ρομά που διαμένει πλέον σε ούγγρικο έδαφος και οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών. Η πολιτική εικόνα του κόμματος είναι επίσης κάτι το αξιοπρόσεκτο, καθώς περιλαμβάνει την θεατρικότητα των φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων του παρελθόντος, με όμοια αμφίεση, δημιουργία ταγμάτων, στρατιωτικές παρελάσεις, χειραγώγηση μικρών παιδιών στα ιδεώδη του κόμματος και πειθαρχία για τα μέλη του. Επιπλέον ακολουθείται και μία ρητορική αλυτρωτισμού καθώς μία από τις «εθνικές λύσεις» που προτείνει το κόμμα είναι η επέκταση της Ουγγαρίας στα σύνορα πριν το 1920 και την συνθήκη του Τριανόν, στα “σύνορα που όρισε η Ιστορία”, όπως θεωρούν, με τελικό σκοπό την ενσωμάτωση των ουγγρικών πληθυσμών που έχουν παραμείνει έξω από το σημερινό ουγγρικό κράτος.

magyar poster

Η κάκιστη οικονομική κατάσταση στην Ουγγαρία είναι μια παράμετρος που συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος μέχρι σήμερα το οικονομικό σύστημα του κράτους έχει βρεθεί πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τελευταία το 2008, όταν η πτώχευση ήταν προ των πυλών κάτι που τελικά απεφεύχθη χάρη σε «συμφωνία διάσωσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ραγδαία αύξηση στην εκλογική δύναμη του Jobbik, τα περιστατικά ρατσιστικού λόγου και βίας άρχισαν να πολλαπλασιάζονται έκτοτε.

Magyar-Garda_2554371b

Οι εκλογές του Απριλίου του 2010 καταγράφουν δύο γεγονότα. Αφενός την πλήρη κατάρρευση του σοσιαλιστικού κόμματος που βρισκόταν στην κυβέρνηση από το 2004 μέχρι το 2009 και αφετέρου τον θρίαμβο του Jobbik το οποίο λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 17% ενώ προηγουμένως δεν αντιπροσωπευόταν καν στο Κοινοβούλιο. Στην κυβέρνηση πλέον βρίσκεται το δεξιό κόμμα Fidesz το οποίο, ελλείψει οποιασδήποτε σοβαρής αριστερής αντιπολίτευσης, ακολουθεί από τότε πολιτική κατευνασμού απέναντι στο Jobbik, πολλές φορές και σύμπλευσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος συχνά εξαγγέλλουν δημόσια την απέχθειά τους προς τους Ρομά χωρίς μάλιστα να ακολουθούνται ούτε τα προσχήματα της εσωκομματικής αποδοκιμασίας, κατάσταση που έχει διώξει από το κυβερνόν κόμμα πάρα πολλά στελέχη που στήριζαν τον φιλελευθερισμό στους κόλπους της παράταξης. Στην χαρτογράφηση της ακροδεξιάς στην Ουγγαρία είναι λοιπόν παραπάνω από δίκαιο να συμπεριλάβουμε και το Fidesz.

jobbikΑυτό που συμβαίνει είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πολιτικά συστήματα στα οποία κάνει την εμφάνισή του ένας νέος παίκτης και το οποίο μάλιστα ενισχύεται όταν ο παίκτης αυτός βρίσκεται στην άκρα δεξιά. Πρόκειται για την μετατόπιση ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού σε θέσεις λίγο ή πολύ ξενοφοβικές, προσβλέποντας στον περιορισμό της διαρροής ψήφων προς τα δεξιά. Το αποτέλεσμα όμως που συνήθως έχει είναι η πλήρης νομιμοποίηση του ρατσιστικού λόγου πράγμα το οποίο πολύ λίγο απέχει τελικά από τον ρατσιστικό ακτιβισμό.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος για την ακροδεξιά στην Ευρώπη θα κλείσει φωτογραφίζοντας την κατάσταση στην Ουγγαρία μέσα από τα λεγόμενα όχι κάποιου μέλους του Jobbik, αλλά ενός δημοσιογράφου προσκείμενου στο Fidesz, ονόματι Zsolt Bayer, λόγια τα οποία όμως δεν προκάλεσαν καμία κατακραυγή στις γραμμές του κόμματος: «Μια σημαντική μερίδα των Ρομά είναι ακατάλληλοι για συνύπαρξη. Δεν μπορούν να ζήσουν ανάμεσα σε ανθρώπους. Αυτοί οι Ρομά είναι ζώα και συμπεριφέρονται σα ζώα. Όταν συναντούν αντίσταση, δολοφονούν. Είναι ανίκανοι για ανθρώπινη επικοινωνία. Άναρθρες κραυγές βγαίνουν από τα ζωώδη τους κρανία. Την ίδια στιγμή αυτοί οι γύφτοι καταλαβαίνουν πώς να εκμεταλλεύονται τα επιτεύγματα του γελοίου δυτικού πολιτισμού. Αλλά πρέπει να αναποδώσουμε παρά να ανεχθούμε. Αυτά τα ζώα δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να ζουν. Με κανένα τρόπο. Αυτό πρέπει να λυθεί αμέσως και ανεξαρτήτως τρόπου.»

// επικοινωνία: georgevlachos@diethni.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]