Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Ρέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον ‘Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής’

  /   03/09/2014  /   Σχόλια

Aaron Swartz

Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας.

Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS στα 14 του και συνιδρυτής του Reddit στα 19) με εντυπωσιακή ακτιβιστική δράση. Από τα εφηβικά του χρόνια έκανε σημαντική δουλειά στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ ήταν από τους αρχιτέκτονες της καμπάνιας εναντίον του νομοσχεδίου SOPA που σκοπό είχε να περιορίσει θεμελιωδώς την ελευθερία στο διαδίκτυο. Η επιτυχία της καμπάνιας αυτής, η οποία οδήγησε στην απόσυρση του νομοσχεδίου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες νίκες λαϊκού κινήματος στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Όντας συνιδρυτής αμέτρητων ακτιβιστικών οργανώσεων και ασχολούμενος, μεταξύ πολλών, πολλών άλλων, με την έρευνα για τη διαφθορά στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ήταν σαφές πως, ενάντια στο ρεύμα της εποχής, είχε σκοπό της ζωής του να αξιοποιήσει το χάρισμά του επιτελώντας πολιτική και κοινωνική δράση, γυρνώντας την πλάτη στην προοπτική εκατομμυρίων δολαρίων που του είχε ανοιχτεί από τα παιδικά του κιόλας χρόνια.

Όταν ο Aaron Swartz χρησιμοποίησε την ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικές δημοσιεύσεις από τη βιβλιοθήκη του MIT για να κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε πως είχε σκοπό να τα διαθέσει ελεύθερα στο κοινό. Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση ήταν άλλωστε ένα από τα μεγάλα όνειρα του Aaron. Με σκοπό η υπόθεσή του να αποτελέσει υπόδειγμα για την αποτροπή μελλοντικών αντίστοιχων πράξεων, αποφασίστηκε να κατηγορηθεί για αδικήματα που επέφεραν φυλάκιση έως 35 χρόνια. Η αντικειμενική αδικία -στα όρια της παράνοιας- που διέκρινε το νομικό υπόβαθρο της υπόθεσης παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ.

Ο Aaron Swartz αυτοκτόνησε στις 11 Ιανουαρίου του 2013. Ήταν 26 χρονών.

Μέσα από αποσπάσματα από σπιτικά βίντεο, δελτία ειδήσεων και συνεντεύξεις από συγγενείς, φίλους και σημαντικές  προσωπικότητες από τη δημόσια σφαίρα, σκιαγραφείται με τρόπο συγκλονιστικό η προσωπικότητα ενός μάρτυρα, ο οποίος, όπως γράφει η Guardian, πιθανότατα θα θεωρηθεί μια εικονική φιγούρα στο μέλλον, ένας Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής.

Το trailer:

Ολόκληρη η ταινία:

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]