Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Τι ξημερώνει για την Αίγυπτο;

  /   14/01/2014  /   Σχόλια

_72243629_72243624

 

Ξεκίνησε λοιπόν, για άλλη μια φορά, η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο, μέσα σε ένα κλίμα νευρικό, γεμάτο ένταση και σκληρά περιφρουρούμενο. Η λογική λέει ότι η ταλαιπωρημένη χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε νέες εκλογές, στην προσπάθεια της να καταλήξει με μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, που θα μπορέσει να οδηγήσει την χώρα προς την γαλήνη και την ’κανονικότητα’.

Ο νέος χάρτης προορίζεται να αντικαταστήσει το Σύνταγμα που πέρασε υπό τον Ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, πριν του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Ο στρατός από την πλευρά του, θέλει ένα ηχηρό ‘ΝΑΙ’, προκειμένου να αποκτήσει και κοινωνικό έρεισμα η βίαια απομάκρυνση του Μόρσι.

Η Μουσουλμανική (του) Αδελφότητα, που πλέον χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, έχει αποφασίσει να μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα οι εντάσεις. Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία μάλιστα, σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε ένα δικαστικό κτήριο στο Κάιρο, αν και ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες.

_72264886_goo4aorh

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση περιφρούρησης και ασφάλειας τις τελευταίες δύο μέρες, λόγω του δημοψηφίσματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών δε, ανακοίνωσε ότι γύρω από τα εκλογικά κέντρα έχουν τοποθετηθεί συνολικά πάνω από 200.000 στρατιώτες, με τον αρχηγό του Στρατού, Στρατηγό Abdel Fattah al-Sisi να υπερτονίζει τη σημασία της ομαλής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Παρόλαυτα, η πόλωση συνεχίζεναι και η ένταση είναι εμφανής. Στην πλατεία Ταχριρ, το σύμβολο του επαναστατικού αγώνα πριν από 3 χρόνια, υπάρχουν παντού επιγραφές που υποστηρίζουν το Σύνταγμα του Μόρσι, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό τις πορείες διαμαρτυρίας, με πολλούς από αυτούς να έχουν οδηγηθεί στην σύλληψη. Απ’ την άλλη πλευρά, η καμπάνια για το Νέο Σύνταγμα, δεν έχει διατηρήσει τον ‘αγνό και καθαρό ‘ χαρακτήρα της, καθώς έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας υπέρ του δημοψηφίσματος, που κυριαρχεί σε όλους τους δέκτες τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Δημοκρατικό ή μη, το δημοψήφισμα αναγνωρίζεται από πολλούς ως παραπάνω από μια ψήφος για την σύνταξη νέου συντάγματος και θεωρείται πάνω από όλα σαν επικύρωση της νομιμότητας της απομάκρυνσης του Μόρσι.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Hazem Beblawi, τόνισε ότι το δημοψήφισμα έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή για την Αίγυπτο και ζήτησε από όλους τους πολίτες να ρίξουν την ψήφο τους. Το Νέο Σύνταγμα συντάχθηκε από μια 50μελή επιτροπή, στην οποία συμπεριλήφθηκαν μονάχα 2 εκπρόσωποι από τα ισλαμικά κόμματα, με τους κριτικούς του να κάνουν λόγο για υπέρμετρες εξουσίες που παραχωρούνται στον στρατό, καθιστώντας την προ τριετίας επανάσταση που απομάκρυνε τον Xοσνί Μουμπάρακ, ανούσια.

Παρά ταύτα, το νέο νομοθετικό κείμενο φαίνεται να είναι όντως πιο προοδευτικό, περιλαμβάνοντας μερικές ρυθμίσεις πρωτοφανείς για τα Αιγυπτιακά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτό, ο νέος πρόεδρος θα έχει όριο ανώτατης θητείας τα οχτώ χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα ξαναεκλεγεί μετά το πέρας της πρώτης τετραετίας. Παράλληλα, προβλέπεται το δικαίωμα κατάθεσης πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο. Το Ισλάμ παραμένει ως η επίσημη θρησκεία της χώρας, όμως πλέον ο σεβασμός στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας θα είναι απόλυτος, όπως και η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, την οποία θα εγγυάται το κράτος. Τέλος, άλλη μια σημαντική ρύθμιση, είναι αυτή που προβλέπει ότι ένα κόμμα δε θα μπορεί να υφίσταται, αν λόγος ίδρυσής του είναι θρησκευτικά, φυλετικά ή γεωγραφικά κριτήρια.

_72253000_billboard_ap

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά των πραγμάτων, αυτή που στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρού. Ισχυρός μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, είναι ξανά ο στρατός. Υπό αυτό το φως, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, προβλέπεται η εκδίκαση πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις και ο διορισμός του Υπουργού Άμυνας, υπόκειται στην έγκριση του στρατού για τα επόμενα 8 χρόνια. Παράλληλα, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι ο στρατηγός al Sisi θα θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σύνταγμα του Μόρσι, που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, απέσπασε το 63,8% των ψηφοφόρων σε αντίστοιχο δημοψήφισμα, όμως τότε μόνο το 32,9 του συνολικού πληθυσμού είχε ψηφίσει, γι αυτό και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προσέλευση των ψηφοφόρων αυτή τη φορά.

Ο Μόρσι βρίσκεται στην φυλακή, αντιμετωπίζοντας ποινικές κατηγορίες για τον καιρό που υπηρέτησε ως πρόεδρος, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει ως πολιτικώς υποκινούμενες. Πάνω από 1000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε βιαιοπραγίες από την ημέρα που καθαιρέθηκε.

 

_72253002_fire_ap

 

Η τηλεόραση μας έδειξε εικόνες από ουρές ψηφοφόρων που συνέρρεαν στο Κάιρο, προκειμένου να ρίξουν την ψήφο τους. Πέραν όμως της ‘ύποπτης’ απομάκρυνσης του Μοχάμεντ Μόρσι (που έστω και συμβολικά, είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας- το γεγονός ότι ίσως κινητοποιήθηκαν παραπάνω οι ψηφοφόροι του δεν ακυρώνει κάτι τέτοιο), είναι σίγουρο ότι πολλοί Αιγύπτιοι κινούν για το Κάιρο με την ελπίδα ότι με το Νέο Σύνταγμα, τουλάχιστον θα διασφαλιστεί ένα minimum δικαιωμάτων και εννοιών που θα κατοχυρωθούν με το νέο Σύνταγμα. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό, αυτή η ελπίδα είναι που οδηγεί εδώ και τόσα χρόνια τους Αιγύπτιους να συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να πετύχουν την ουσιαστική βελτίωση της πολιτικής τους ζωής. Σίγουρα, το νέο νομοθετικό αυτό κείμενο θα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του στρατού. Σίγουρα, θα είναι πολύ πιο ριγμένοι οι ‘Ισλαμιστές’ σε σχέση με το Σύνταγμα του Μόρσι. Υπάρχει όμως, αυτή η ελπίδα, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα έχουν καλύτερη κατάληξη από την προηγούμενη.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]