Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΟΗΕ: 7,6 εκατ. άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες το 2012

  /   19/06/2013  /   Σχόλια

UN refugee camp

Ένας άνθρωπος εκτοπίζεται από την εστία του και γίνεται πρόσφυγας κάθε 4 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 7,6 εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες μέσα στο 2012, 46 τοις εκατό εκ των οποίων ήταν παιδιά. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων ανέρχεται στα 45,2 εκατομμύρια  και είναι ο υψηλότερος από το 1994.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την ‘καταλυτικό νέο παράγοντα’ στην αύξηση του κύματος προσφύγων παγκοσμίως. Σημειώνεται πως οι προαναφερθέντες αριθμοί δεν συμπεριλαμβάνουν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στη Συρία τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ ο ΟΗΕ υπολογίζει πως άλλα δύο εκατομμύρια θα εκτοπιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Το 55 τοις εκατό των προσφύγων στον κόσμο προέρχεται από τρεις μόλις χώρες: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία.

Παράλληλα, αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν το 81 τοις εκατό των προσφύγων, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11 τοις εκατό σε μια δεκαετία.

Το Αφγανιστάν παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή νέων προσφύγων για 32η συνεχόμενη χρονιά, ακολουθούμενο από τη Σομαλία και το Ιράκ, ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στο Μάλι και το Κονγκό, όπου μαίνονται συγκρούσεις.

‘Είναι πραγματικά πάρα πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Αντικατοπτρίζουν την προσωπική τραγωδία σε τεράστια κλίμακα και φανερώνουν την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέπει συγκρούσεις και να προωθεί έγκαιρες λύσεις για αυτές’ σχολίασε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτιέρες.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]