Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (15 Ιανουαρίου 1929 – 4 Απριλίου 1968)

  /   04/04/2013  /   Σχόλια

martin-luther-king-jr

Την εποχή του πρώτου μαύρου Αμερικανού προέδρου είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πως τη δεκαετία του 1960 οι μαύροι Αμερικάνοι ήταν -θεσμικά και πρακτικά- πολίτες δεύτερης διαλογής, με το λιντσάρισμα να αποτελεί συχνό φαινόμενο στο Νότο, στον οποίο η Κου Κλουξ Κλαν έλυνε και έραβε εκείνη την εποχή.

Όντας αποκλεισμένη από τις εκλογικές διαδικασίες και αναγκασμένη να ζει τον καθημερινό εξευτελισμό του διαχωρισμού άσπρων-μαύρων (seggragation) σε δημόσιους χώρους και συγκοινωνίες, καθώς και την οργανωμένη κρατική βία σε βάρος της, η μαύρη κοινότητα αναζητούσε έναν άνθρωπο ικανό να ηγηθεί μιας κοινωνικής επανάστασης που θα ανέτρεπε το καθεστώς αδικίας. Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το κίνημα υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων (civil rights movement), του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, βασισμένος στη φιλοσοφία της μη βίαιης αντίστασης του Γκάντι, κατάφερε, μέσα από εκτεταμένους, αιματηρούς αγώνες να αλλάξει την ιστορία.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πει επανειλημμένως πως αν δεν ήταν για τον Κινγκ, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορεί καν να ονειρευτεί πως θα βρισκόταν ποτέ στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Μολονότι η ολοκληρωτική ήττα του ρατσισμού φαντάζει ακόμα μακρινό όνειρο, ο πάστορας από την Ατλάντα της Georgia έβαλε με κόπο και ιδρώτα τα θεμέλια για να υλοποιηθεί το περίφημο όνειρό του για μια κοινωνία απαλλαγμένη από φυλετικούς διαχωρισμούς. Ο κόσμος μετά από αυτόν δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί.

Μερικά αποφθέγματά του:

 • “Η ελευθερία ποτέ δεν παραδίδεται οικειοθελώς από την καταπιεστή. Πρέπει να απαιτηθεί από τους καταπιεσμένους.”

 • “Έχε την πίστη να ανέβεις το πρώτο σκαλί. Δεν χρειάζεται να βλέπεις όλη την σκάλα, απλά ανέβα το πρώτο σκαλί.”

 • “Η επιστημονική μας δύναμη έχει υπερκεράσει την πνευματική μας δύναμη. Έχουμε κατευθυνόμενους πυραύλους αλλά ανθρώπους χωρίς κατεύθυνση.”

 • “Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους.”

 • “Στο Τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας.”

 • “Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό.”

 • “Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα, στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι πρώην σκλάβων και οι γιοι πρώην ιδιοκτητών σκλάβων θα καθίσουν δίπλα-δίπλα στο τραπέζι της αδελφοσύνης.”

 • “Πρέπει να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε την ικανότητα να συγχωρούμε. Αυτός που δεν διαθέτει τη δύναμη να συγχωρεί δεν διαθέτει τη δύναμη να αγαπά.”

 • “Υπάρχει λίγο καλό στους χειρότερους από εμάς και λίγο κακό στους καλύτερους από εμάς. Όταν το ανακαλύψουμε αυτό, θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο να μισούμε τους εχθρούς μας.”

 

.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]