Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

30% μεγαλύτερες επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη με το ‘Horizon 2020′

  /   13/01/2014  /   Σχόλια

horizon_2020

Παρόντος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε εκδήλωση στον «Δημόκριτο» το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα- πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία «Horizon 2020». Κατά την παρουσίαση, τονίστηκε απ΄ όλους τους ομιλητές, ο υψηλός συμβολισμός της παρουσίασης του προγράμματος στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο. Περιλαμβάνει «νέα εργαλεία» για την υποστήριξη και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την κινητικότητα των ερευνητών, την Ευρωπαϊκή Αριστεία και τις μελλοντικές και αναδυόμενες Τεχνολογίες.

«Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία, η Κομισιόν δέχεται επιθέσεις για τον προϋπολογισμό της» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θάλασσα και την αλιεία. «Αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση αλλά και την τεράστια σημασία που δίνει η ΕΕ στην έρευνα και την τεχνολογία» πρόσθεσε.

Κατά τον χαιρετισμό του, νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό «εργαλείο» της Ένωσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει αφενός στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και αφετέρου να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 17 μήνες στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα στη συγχώνευση τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και 104 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος του Γυμνασίου και του Λυκείου, την καθολική εφαρμογή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, την κατοχύρωση του θεσμού των δημόσιων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, καθώς και το νέο Γενικό Λύκειο με την καθιέρωση του θεσμού της μαθητείας.

«Όλες αυτές οι αλλαγές, θέτουν τις βάσεις για την ολική αναδιάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας θα είναι ορατά σταδιακά τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στην παρέμβασή της, η αρμόδια επίτροπος για την έρευνα και τεχνολογία Μάιρον Κουιν επισήμανε ότι έρευνα και καινοτομία σημαίνει ανάπτυξη και απασχόληση. Σημείωσε, ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να αφιερώσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. «Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ και ότι παρουσιάζουμε αυτό το πρόγραμμα στην Ελλάδα» τόνισε εξάλλου η κ. Κουιν στη κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων.

«Η παρουσίαση του προγράμματος στην Ελλάδα είναι μήνυμα αλληλεγγύης της Κομισιόν προς τη χώρα μας» τόνισε η κ. Δαμανάκη αναφέροντας ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα της σύνδεσης της έρευνας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία που θα κατατεθεί προσεχώς στην Βουλή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος τόνισε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη. Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει και επισήμανε ότι η διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης. Στο τέλος του πρώτου μέρους της εκδήλωσης προσφέρθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αντίγραφο του φορητού ηλιακού ρολογιού από τους Φιλίππους κι ενός αγγείου του 5ου πΧ αιώνα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]