Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η αποκάλυψη της Χεζμπολάχ

  /   18/02/2013  /   Σχόλια

A truck carries a bus, that was damaged in a bomb blast on Wednesday, outside Burgas Airport

Το άρθρο αυτό του  Thomas E. Donilon, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ενεργοποιεί έναν ‘παγκόσμιο συναγερμό’ σχετικά με την ‘απειλή’ της Χεζμπολάχ. Σε αντικειμενικά πλαίσια, το άρθρο έχει ξεκάθαρες προπαγανδιστικές ταγές, όμως το θέμα -όπως πάντα- είναι κατά πόσο είναι αληθές το κατασκεύασμα της τρομοκρατικής κατηγορίας κατά της Χεζμπολάχ και σε ποιο βαθμό. Σε μια περίοδο όπου τακτικά τοποθετούνται κομμάτια που διευκολύνουν την σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της Χεζμπολάχ, αυτές, για άλλη μια φορά, ζητούν την παγκόσμια συνδρομή μετά από αυτή την βολική τοποθέτηση της Βουλγαρίας. Προφανώς η Χεζμπολάχ δεν έχει και την καλύτερη φήμη για να αρχίσουμε από κάπου, αλλά ούτε το παρόν άρθρο φαίνεται να έχει τις πιο αγνές καταβολές. Ιδού:

‘Στις 5 Φεβρουαρίου, μετά από πάνω από 6 μήνες έρευνας, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι  θεωρεί την Χεζμπολάχ υπεύθυνη για την επίθεση του περασμένου Ιουλίου που άφησε πέντε Ισραηλινούς τουρίστες  και έναν Βούλγαρο οδηγό λεωφορείου νεκρούς στην παραλιακή πόλη του Μπουργκάς. Η σημασία της ανακοίνωση αυτής τονίζεται περισσότερο στο πλαίσιο του ότι η Βουλγαρία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον θέτει πανευρωπαϊκό ζήτημα αναγνώρισης και αντιμετώπισης της οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

Hezbollah_0

Η επίθεση στο Μπουργκάς ήταν απαράδεκτη. Οι πέντε τουρίστες από το Ισραήλ μόλις είχαν προσγειωθεί στη χώρα και επέβαιναν σε ένα λεωφορείο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα. Ένας νεαρός τους εντόπισε, τους παρακολούθησε, έβαλε μια εκρηκτική συσκευή στο χώρο των αποσκευών του λεωφορείο και απομακρύνθηκε. Όχι πολύ μακριά, καθώς το λεωφορείο εξερράγη, αφήνοντας έξι νεκρούς, μαζί με τον βομβιστή.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο σώμα του βομβιστή, ανακαλύφθηκε και μια πλαστή ταυτότητα της Πολιτείας του Μίσιγκαν που είχε πλαστογραφηθεί στο Λίβανο. Αλλού στην Βουλγαρία, ερευνητές ανακάλυψαν ότι πράκτορες της Χεζμπολάχ είχαν χρησιμοποιήσει ταυτότητες του Μίσιγκαν και έτσι οδηγήθηκαν στα πραγματικά ονόματα των δύο σύνεργων του βομβιστή, οι οποίοι προέρχονται από την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ.

Χωρίς τον φόνο του βομβιστή, ακόμα θα αναρωτιόμασταν για το ποιος ήταν ο υπεύθυνος πίσω από αυτή την επίθεση. Αλλά η έρευνα της βουλγαρικής αστυνομίας έφερε στο φως αυτό που η Χεζμπολάχ προσπαθεί εδώ και χρόνια να κρύψει: ότι παραμένει ενεργά αναμειγμένη σε διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων.

MIDEAST LEBANON HEZBOLLAH ISRAEL

Η Χεζμπολάχ πρωτοαπέκτησε φήμη το 1983 μετά τον βομβαρδισμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βυρρητό- μια επίθεση που άφησε 63 νεκρούς. Λίγο αργότερα, η Χεζμπολάχ βομβάρδισε τις Αμερικανικές και Γαλλικές Ναυτικές βάσεις στη Βυρρητό σκοτώνοντας συνολικά 299 άτομα, με την έκρηξη μίας από τις μεγαλύτερες βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ κατά την διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης.Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990, η οργάνωση πραγματοποίησε απαγωγές και αεροπειρατείες, δύο βομβιστικές επιθέσεις  στο Μπουένος Άϊρες, αρκετές στο Παρίσι και μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Μπανγκόκ. Το 1996 βοήθησε στην επίθεση κατά των πύργων Κομπάρ στην Σαουδική Αραβία. που άφησε 19 νεκρούς Αμερικανούς.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Χεζμπολάχ δουλεύει συστηματικά προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη της και το τρομοκρατικό της ιστορικό και προωθεί μια καθαρά πολιτικού είδους εμπλοκή, προσφέροντας υπηρεσίας πρόνοιας και υπερασπίζοντας τον Λίβανο. Αλλά είναι ψευδαίσθηση να μιλάει κανείς για μια  Χεζμπολάχ, ως υπεύθυνο πολιτικό παράγοντα. Η Χεζμπολάχ παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση και μια αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Από το  2011, η οργάνωση έχει δολοφονήσει απλούς πολίτες στη Βουλγαρία, έχει συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο και την Ταϊλάνδη και σχεδίασε επιθέσεις σε άλλα μέρη.Βοηθά στην συντήρηση του βάναυσου καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ στη συρία και λειτουργεί ως πληρεξούσιος για την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν στην περιοχή. Η Χεζμπολάχ βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Λιβάνου και τη ζωή των κατοίκων του σε ρίσκο.

07hezbollah.xlarge1

Τώρα που οι Βουλγαρικές αρχές αποκάλυψαν την παγκόσμια τρομοκρατική ατζέντα της Χεζμπολάχ, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Πρέπει να παρεμβληθούν στα διοικητικά της δίκτυα, να σταματήσουν την εισροή χρηματικής βοήθειας στην οργάνωση, να εντοπίσουν τους τρομοκράτες που είναι συνδεδεμένοι με την Χεζμπολάχ και να καταδικάσουν τους ηγέτες της οργάνωσης για την συνεχόμενη τρομοκρατική τους δράση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν αυτές τις χώρες που αναγνωρίζουν από καιρό την αισχρή φύση και που έχουν καταδικάσει την οργάνωση για την επίθεση στο Μπουργκάς. Η Ευρώπη τώρα πρέπει να αντιδράσει συλλογικά και να απαντήσει κοφτά σε αυτήν την επίθεση μέσα στα σύνορα της, προσθέτοντας την Χεζμπολάχ στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε. Αυτό είναι το επόμενο βήμα για να διασφαλιστεί ότι η επίθεση στο Μπουργκάς είναι το τελευταίο πετυχημένο χτύπημα της Χεζμπολάχ σε ευρωπαϊκό έδαφος.’

/Ο Thomas E. Donilon είναι ο εθνικός σύμβουλος Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των New York Times στις 17/2/2013.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]