Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Το φθινόπωρο του ευρωπαϊσμού

  /   29/01/2014  /   Σχόλια

D5009EU0Είναι εύκολο να στιγματίζει κανείς ως «ευρωσκεπτικισμό» κάθε ριζοσπαστική κριτική στην «υπαρκτή Ε.Ε.», επικαλούμενος τη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ή το εθνικιστικό UKIP στη Βρετανία.

Εύκολο, όσο και ατελέσφορο, σαν την αντίδραση του ασθενούς που προτιμάει να σπάσει το θερμόμετρο, αντί να ψάξει την αιτία του πυρετού.

Επί δεκαετίες, μετά την ίδρυση της ομογενούς ΕΟΚ των Εξι, η αντίδραση προερχόταν κυρίως από τα αριστερά. Οχι μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’70, αλλά και μεγάλα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως το βρετανικό Εργατικό Κόμμα και το Κ.Κ. Γαλλίας, διατηρούσαν εχθρική στάση απέναντι στο εγχείρημα. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εμφάνισε ισχυρότατη δυναμική ενσωμάτωσης των επικριτών της όσο συνοδευόταν από μια πορεία σύγκλισης των εθνικών οικονομιών και από την οικοδόμηση ενός σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η δυναμική αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με ορόσημα την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1986, τη συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992, την προς Ανατολάς διεύρυνση του 2004 και την κρίση του ευρώ. Από το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας πήγαμε στον θεσμικά κατοχυρωμένο νεοφιλελευθερισμό κι από τη σύγκλιση των οικονομιών στην οξεία πόλωση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, με την παράλληλη ανάδυση μιας ηγεμονικής Γερμανίας.

Σε αυτό το φόντο, ο ευρωπαϊσμός δέχεται μια διπλή αμφισβήτηση, εκ δεξιών και εξ αριστερών. Οχι μόνο η Λεπέν και το UKIP, αλλά και ο Μπερλουσκόνι, το AfD και μεγάλο μέρος των Τόρηδων σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ρήξης με την Ε.Ε. Στο απέναντι στρατόπεδο, οι αιρετικές τοποθετήσεις κερδίζουν έδαφος στη γαλλική και γερμανική Αριστερά, όπως διαμηνύουν οι τοποθετήσεις αριστερών σοσιαλδημοκρατών σαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον Οσκαρ Λαφοντέν, αλλά και η αρθρογραφία εφημερίδων κύρους, όπως η Le Monde Diplomatique. Οι τεκτονικές πλάκες κάτω από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινούνται επικίνδυνα και το δίλημμα «επανίδρυση ή διάλυση» έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη.

 

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]