Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Συναγερμός για την Υγεία της Ευρώπης

  /   03/11/2013  /   Σχόλια

pΗ Ελλάδα είναι το σημείο μηδέν για την Ευρώπη, η οποία στις αρχές του 21ου αιώνα καλείται να βρει τρόπο για να διασφαλίσει την ευημερία των λαών της με ολοένα και λιγότερους πόρους. Η Ελλάδα των τελευταίων τριών χρόνων δείχνει πόσο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, είναι το εγχείρημα να εξασφαλίσει μια χώρα υγεία και ασφάλεια στους πολίτες την ώρα που αυξάνονται οι κοινωνικές ανάγκες, ενώ συρρικνώνονται οι πόροι και του κράτους και του πολίτη. Την περασμένη Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανήγγειλε κάτι που εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε καλά: η οικονομική κρίση απειλεί να υπονομεύσει τη δημόσια υγεία και η έλλειψη δράσης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα βάρη της κοινωνίας, της οικονομίας και της υγείας.

Ο Οργανισμός αναφερόταν στις 53 χώρες που καλύπτει η «Ανασκόπηση των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και της ανισότητας στην υγεία στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ». Οσα γράφει, όμως, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της χρεοκοπίας και των προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας μέσω λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης, με όλες τις ολέθριες συνέπειες. Η ανεργία βρίσκεται σχεδόν στο 28% (περίπου 1,4 εκατ. άτομα), ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων έχει φθάσει τα 2,7 εκατ., καθώς 150.000 άτομα πάνω από το αναμενόμενο συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία τριετία. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 25% από το 2008, ενώ φέτος το χρέος αναμένεται να αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος περισσότερων ανέργων και συνταξιούχων, πληρώνοντας όλο και περισσότερους φόρους για λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Σε αυτό το κλίμα, είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς ότι η δημόσια υγεία δεν θα πληγεί βαθύτερα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος παρουσιάζει τη χώρα μας ως case study για χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ο αριθμός αυτοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2010 στο 2011, ενώ αυξήθηκαν και οι χρήστες ηρωίνης, οι μολύνσεις από τον ιό του έιτζ, όπως και η πορνεία. «Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μειώθηκε, καθώς οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων κόπηκαν κατά 40% και υπολογίζεται ότι 26.000 εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας (9.100 ιατροί) θα χάσουν τις δουλειές τους», σημείωσε η έκθεση. «Αυτές οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν επώδυνη λιτότητα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Υποδεικνύουν ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για κυβερνήσεις που δεν έχουν αρκετούς πόρους να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους χωρίς να υπονομεύσουν τις τόσο αναγκαίες επενδύσεις στην Υγεία».

Ο ΠΟΥ επισημαίνει την ανάγκη να μειωθεί το «χάσμα» στις υπηρεσίες υγείας μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο προνομιούχων κάθε χώρας, καθώς και μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών. Εστιάζει την προσοχή του στους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η ανεργία, η εκπαίδευση, η προστασία των φτωχότερων παιδιών, η διανομή πολιτικής ισχύος, χρήματος και πόρων, και η ανάγκη να δοθεί στους πολίτες, σε κάθε ομάδα και κάθε κοινότητα, πραγματικός λόγος στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Στα θετικά, η έκθεση σημειώνει ότι πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα, τέλη της δεκαετίας του ’90 και αρχές της δεκαετίας του 2000, έδειξε αύξηση εγγραφής παιδιών σε σχολεία και την επί μακρόν παραμονή τους σε αυτά. Η εκπαίδευση είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία. Οπως και η εργασία. «Η ανεργία, κυρίως τα επίμονα, υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων, είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία που περιμένει να εκραγεί», σημείωσε ο Μάικλ Μάρμοτ, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ισότητας στην Υγεία του University College London. «Η ανισότητα στην υγεία σκοτώνει. Είναι κοινωνικά άδικο, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει, και μπορεί να αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Οσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, όσο περισσότερες χώρες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους, είναι πιθανό και άλλοι λαοί να βρεθούν στη θέση των Ελλήνων. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, ώστε να υπολογίζεται σε κάθε πρόγραμμα «εξυγίανσης» της οικονομίας όχι μόνο το άμεσο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά και αυτό που θα προκύψει μακρόχρονα από την υπονόμευση της υγείας των κατοίκων της Ευρώπης. Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν. Ουδείς από τους ηγέτες της Ευρώπης θα μπορεί να ισχυριστεί άγνοια όταν θα είναι πλέον αργά για να αποτραπεί το κακό.

 

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]