Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πράσινο φως για τις δόσεις προς την Ελλάδα από το Eurogroup

  /   14/05/2013  /   Σχόλια

stournaras

Το Eurogroup ενέκρινε την απελευθέρωση δύο δόσεων προς την Ελλάδα, εκ των οποίων η πρώτη, ύψους 4.2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η δεύτερη δόση, ύψους 3.3 δισεκατομμυρίων, προβλέπεται να εκταμιευτεί τον Ιούνιο, χωρίς να προηγηθεί νέα αξιολόγηση της Τρόικας, υπό τρεις, όμως προϋποθέσεις: πρώτον, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεύτερον, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τρίτον να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατούσε όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα ‘καλύτερο από ποτέ, σχεδόν διθυραμβικό’.

Με τις εκταμιεύσεις αυτές, η Ελλάδα καλύπτει τις λήξεις ομολόγων προς το Ευρωσύστημα, στις 20 Μαΐου και τις ταμειακές της ανάγκες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας. Εξάλλου, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι το ‘σπάσιμο’ των δόσεων για την Ελλάδα είναι συνήθης πρακτική, που καθορίζεται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά και την ανάγκη να υλοποιούνται κατά γράμμα κάθε φορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία. Παράλληλα, έμφαση δίνει η ανακοίνωση στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Επίσης, ο επικεφαλής του Σώματος, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα, αλλά και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία προκάλεσε θόρυβο, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων τη διετία 2015-16, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Όλι Ρεν δήλωσε: ‘πράγματι προβλέπουμε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι λίγο μεγαλύτερο για αυτή τη διετία απ’ όσο περιμέναμε. Όμως οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας να εξελιχθούν πολύ καλύτερα. Είναι νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα’.

Τη λήψη επιπλέον μέτρων απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και ο κ. Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι το δημοσιονομικό κενό ήταν ήδη γνωστό και θα καλυφθεί από άλλες εξοικονομήσεις και όχι από αύξηση φόρων, ή μείωση μισθών και συντάξεων. Επίσης, κύκλοι της Κομισιόν χαρακτήρισαν τον πανικό που επικράτησε στα ελληνικά ΜΜΕ ‘αδικαιολόγητο’ και υποστήριξαν ότι το βασικό μήνυμα της Έκθεσης ήταν ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

// Πηγή: kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]