Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Παγκόσμια Τράπεζα: Τετραπλασιάστηκε το κόστος των φυσικών καταστροφών την τελευταία δεκαετία

  /   19/11/2013  /   Σχόλια

tyfwnas

Οι ζημίες οι οποίες οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν φθάνοντας σε ένα κόστος περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος εδώ και μια δεκαετία, δηλαδή ένα ποσό τετραπλάσιο αυτού το οποίο καταγραφόταν την δεκαετία του 1980, ανέφερε σε έκθεσή της η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία κάλεσε να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου 2,5 εκατ. πρόσωπα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Εκ αυτών, τα τρία τέταρτα των θανάτων οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ζημίες από αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε στην σχετική έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα στη Βαρσοβία, στο περιθώριο του συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο διεθνής αυτός χρηματοοικονομικός θεσμός.

«Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες, δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΤ Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Αυτές «οι τραγικές εξελίξεις αποδεικνύουν στον κόσμο ότι δεν μπορεί πλέον να επιτρέπει να αναβάλλονται για αργότερα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι ότι πρέπει να βοηθηθούν να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι» από καιρικής πλευράς, πρόσθεσε.

Η Ρέιτσελ Κάιτ, αντιπρόεδρος της ΠΤ αρμόδια για την βιώσιμη ανάπτυξη, σχολίασε από την πλευρά της ότι «δεν μπορούν να αποδίδονται όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία φαινόμενα πρόκειται να αυξηθούν σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής» το προσεχές διάστημα.

Η συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής και των τυφώνων είναι ένα ζήτημα το οποίο εγείρει έντονες διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Η έκθεση της ΠΤ υπενθυμίζει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είναι συνήθως οι χώρες που είναι οι περισσότερο φτωχές: ο κυκλώνας Τόμας, ο οποίος είχε σαρώσει την μικρή νησιωτική χώρα της Αγίας Λουκίας το 2010, προκάλεσε καταστροφές και ζημίες αξίας ίσης με το 43% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Στην Βαρσοβία οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες για τις «απώλειες και τις ζημίες» λόγω της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία ενός νέου «μηχανισμού» για να χειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Το ζήτημα αυτό, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στην Βαρσοβία, θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό για τις χώρες του Βορρά, στις οποίες οι χώρες του Νότου υπενθυμίζουν συχνά την «ιστορική τους ευθύνη» για την κλιματική αλλαγή.

Οι βιομηχανικές χώρες αμφισβητούν το κατά πόσον οφείλουν να καταβάλουν «αποζημιώσεις», αν και φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν προσφυγές για αυτό σε διεθνή δικαστήρια.

Ωστόσο ειδήμονες υπενθυμίζουν πως ακόμα κι αν μειωνόταν πολύ πιο δραστικά η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτραπούν όλες οι μελλοντικές φυσικές καταστροφές.
Πηγή: AMΠE

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]