Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Μετεκλογικές συζητήσεις συνεργασίας στη Γερμανία

  /   24/09/2013  /   Σχόλια

Angela Merkel

«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά τον εκλογικό της θρίαμβο και σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρή ψήφο για την ενωμένη Ευρώπη. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να αναμένεται πρώτα ο σχηματισμός κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι είχε ήδη την πρώτη της επικοινωνία με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το SPD και οι Πράσινοι έχουν κατά το παρελθόν στηρίξει σημαντικές αποφάσεις στην διαδικασία της ευρωδιάσωσης, επισήμανε η κα Μέρκελ, η οποία ωστόσο αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η Άγγελα Μέρκελ, αν και ήδη μίλησε με τον κ. Γκάμπριελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει και με άλλα κόμματα. «Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και χθες αποδείξαμε ότι είμαστε ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα», δήλωσε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα αίτια αποκλεισμού των Φιλελευθέρων από την Βουλή. Εξέφρασε πάντως την λύπη της για το αποτέλεσμα αυτό και ανέφερε ότι το άθροισμα των ψήφων CDU/CSU και FDP είναι μεγαλύτερο από ό,τι το 2009.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι μίλησε ήδη με την κα Μέρκελ, στην οποία επισήμανε ότι η ηγεσία του κόμματός του θα συνεδριάσει την Παρασκευή. «Δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός για έναν «μεγάλο συνασπισμό”», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αρχίζει τώρα μια ανοιχτή συζήτηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό». Μαζί του συμφώνησε και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπαίνουμε σε ένα χωνί και στην άλλη άκρη βρίσκεται αυτόματα ο «μεγάλος συνασπισμός» ». Ο ίδιος πάντως αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση συνεργασίας με την κα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται την εκλογή του στην Μπούντεσταγκ. Ερωτώμενος σχετικώς με το ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσει η κα Μέρκελ και σημείωσε ότι το SPD θέλει να μιλήσει μόνο για την ουσία. Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός του SPD ζήτησε συγγνώμη μάλιστα στους δημοσιογράφους για την «εγκράτειά» του στις απαντήσεις, ζητώντας κατανόηση, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε μία ημέρα μετά τις εκλογές που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο και δεν έχει νόημα να προκαθορίσουμε ή να προδικάσουμε οτιδήποτε».

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κλαούντια Ροτ ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν την Παρασκευή, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα και να λάβουν αποφάσεις για την συνέχεια. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ηγεσία του κόμματος έχει εισηγηθεί την παραίτηση ολόκληρης της ηγετικής ομάδας. Η ίδια η κυρία Ροτ δήλωσε ότι έχει λάβει τις αποφάσεις της, αλλά δεν θέλησε για την ώρα να τις ανακοινώσει.

Στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων, μετά την παραίτηση του Προέδρου του FDP Φίλιπ Ρέσλερ, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κριστιάν Λίντνερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του FDP.

«CSU: Αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους»

Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελας Μέρκελ, απέρριψαν σήμερα την πιθανότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με τη στήριξη των Πρασίνων.

Ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι στους κόλπους του CSU δεν υπάρχει «καμία προθυμία» για συνεργασία με τους Πράσινους.

“Δεν άκουσα κανέναν σήμερα να με καλεί να μιλήσω με τους Πράσινους», πρόσθεσε, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στο Μόναχο.

Γκάμπριελ: «Το κόμμα μας είναι ανοικτό στην διαπραγμάτευση»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι ανοικτό σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ μετά τις εκλογές της Κυριακής, πρόσθεσε όμως ότι το SPD δεν θα συμφωνήσει «αυτομάτως» σε όλα τα θέματα που άπτονται της νομής της εξουσίας, ούτε είναι «προδιαγεγραμμένο» πως θα σχηματιστεί κατ’ ανάγκη «μεγάλος συνασπισμός».

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και το αποτέλεσμα είναι ανοικτό», δήλωσε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη των συντηρητικών της Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές. Τα CDU/CSU έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, αλλά χρειάζονται έναν κυβερνητικό εταίρο.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι, εάν η Μέρκελ προσκαλέσει σε συνομιλίες το SPD, αυτό δεν θα απορρίψει την πρόσκληση. Πάντως, είπε ότι «το SPD δεν θα σπεύσει να γίνει το επόμενο κόμμα το οποίο θα καταστραφεί συμμαχώντας με την Μέρκελ», υπαινισσόμενος την εκλογική αποτυχία του FDP, το οποίο απέτυχε να φθάσει το όριο του 5% και να εκλέξει βουλευτές.

Πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση, ανέφερε ακόμα ο Γκάμπριελ, η Μέρκελ «πρέπει να πει τι θέλει για τη Γερμανία και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».

Νωρίτερα, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ήδη έχει έλθει σε επαφή με το SPD, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της νέας Μπούντεσταγκ. Ωστόσο πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με την Μέρκελ και το κόμμα αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση στην διαπραγμάτευση.

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν ανησυχούν

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard and Poor’s εκτίμησαν σήμερα ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίο πρόκειται να σχηματίσει η καγκελάριος Άγkελα Μέρκελ —θριαμβεύτρια των χθεσινών ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία—, δεν θα επιφέρει κάποια μεταβολή στο αξιόχρεο της χώρας της ή της ευρωζώνης.

“Όποια κι αν είναι η δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η (επόμενη) γερμανική κυβερνητική συμμαχία, αυτή πιθανότατα θα συσσωματώνει τους ήδη υπάρχοντες στόχους», δηλαδή κατά κύριο λόγο «την περιστολή των δημοσίων δαπανών», σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς, καθώς η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει την διαδικασία αναζήτησης του επόμενου κυβερνητικού της εταίρου μετά την αποτυχία του FDP να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή.

Πιθανότερο σενάριο θεωρείται ο «μεγάλος συνασπισμός», μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ο Φιτς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η πρόοδος που έχει επιτύχει η Γερμανία όσον αφορά τους στόχους ανάταξης των δημοσιονομικών της είναι τέτοια που της δίνει «επιπλέον περιθώριο ελιγμών για να απορροφήσει τα ενδεχόμενα σοκ όσον αφορά τα δημοσιονομικά της».

Η Γερμανία, η οποία πλέον μειώσει σχεδόν στο μηδέν το δημόσιο έλλειμμά της, διατηρεί πάντα το βέλτιστο αξιόχρεο, το περίφημο ΑΑΑ, στο οποίο την τοποθετούν και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης. Μόνον ο Moody’s τοποθετεί το αξιόχρεο της Γερμανίας σε αρνητική προοπτική.

“Ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι ελαφρά πιο αυξημένος από τον μέσο όρο των άλλων κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ, άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Γερμανίας, όπως η ευελιξία που διαθέτει όσον αφορά την αναχρηματοδότησή της, η μεγάλη προστιθέμενη αξία της οικονομίας της και η ακλόνητη θέση της όσον αφορά τις διεθνείς επενδύσεις», επισήμανε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς.

“Η πιθανότητα (να σχηματιστεί) ένας μεγάλος συνασπισμός. . . δεν επηρεάζει άμεσα το αξιόχρεο της ευρωζώνης», επισήμανε από την πλευρά του ο S&P, ο οποίος αναμένει ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα είναι μικρές—αν υπάρξουν. Ακόμη, ο οίκος υπενθυμίζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ όλων των πακέτων στήριξης των κρατών της ευρωζώνης στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Μπούντεσταγκ.  

Pages: 1 2

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]