Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Η συμφωνία για την Κύπρο

  /   25/03/2013  /   Σχόλια

eurogroup-for-cyprus

Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, επετεύχθη μόλις λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η ΕΚΤ για τον τερματισμό της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Στη διάρκεια μάλιστα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ο πρώτος φέρεται να απείλησε με παραίτηση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης και δημιουργείται μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται στην «καλή τράπεζα» και  μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς την παρακράτηση φόρου. Μαζί της η Λαϊκή θα πάρει θα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.

Και στις δύο τράπεζες, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που δεν είναι εγγυημένες, θα δεσμευτούν μέχρι να τακτοποιηθούν τα χρέη της Λαϊκής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Κύπρου. Οι καταθέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.

Από την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής αναμένεται να προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.

Το ποσοστό του φόρου που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρπυ δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί, ωστόσο ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η εκτίμηση είναι πως θα είναι κάτω από ή γύρω στο 30%, αλλά αυτή είναι μια κάπως αυθαίρετη εκτίμηση».

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και, όπως αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

H Ε.Ε. και το ΔΝΤ απαιτούσαν να εξασφαλίσει η Κύπρος 5,8 δισ.ευρώ από τον τραπεζικό της τομέα ώστε να της παράσχουν 10 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της. Η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι λεπτομέρειες σχετικά με το άνοιγμα εκ νέου των κυπριακών τραπεζών, που παραμένουν κλειστές εδώ και μία εβδομάδα, θα συζητηθούν σήμερα από την κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα.

Οι δηλώσεις των πολιτικών μετά την επίτευξη της συμφωνίας

Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από το Συμβούλιο.

Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.  «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά», είπε ακόμη ο κ. Σαρρής προσθέτοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να γίνει μια νέα αρχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης είπε: «Αποφύγαμε μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε οδηγήσει την Κύπρο σε έξοδο από την ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ερωτηθείς για το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντήσει συγκεκριμένα σε αυτό το στάδιο. «Η εκτίμηση είναι ότι θα είναι κάτω από ή γύρω στο 30%, αλλά αυτή είναι μία κάπως αυθαίρετη εκτίμηση».

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη»,  εκτιμά ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές – την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωσή της, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».

Τέλος, σημειώνει ότι «στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».

Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

Την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχειρότερου σεναρίου. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]