Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Κέρι: Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις χημικής επίθεσης

  /   02/09/2013  /   Σχόλια

kerry

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του ‘Ασαντ.

«Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν», δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια «μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό».

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν τα δείγματα ελήφθησαν από το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ή χάρη σ΄αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο «θα πράξει το σωστό» σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας.

Ιράν: «Η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση κατά του ίδιου του λαού της

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Labour News Agency.

«Ο λαός έγινε στόχος επιθέσεων με χημικά όπλα από την ίδια του την κυβέρνηση και τώρα πρέπει να περιμένει και επίθεση από ξένους», τόνισε ο Ραφσαντζανί, σύμφωνα με το ILNA.

«Ο λαός της Συρίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τα τελευταία δυο χρόνια», υπογράμμισε ο Ραφσαντζανί.

ΟΗΕ: «Το αίτημα Ομπάμα είναι μέρος προσπαθειας για ευρεία διεθνή συναίνεση»

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως «μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

“Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία και όποιοι διέπραξαν ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Νεζίρκι.

Μετά τις 9 Σεπτεμβρίου η απόφαση του Κογκρέσου

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε το Σάββατο ότι η ψηφοφορία με την οποία αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να χρησιμοποιήσει περιορισμένη στρατιωτική ισχύ κατά της Συρίας, θα διεξαχθεί το αργότερο την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο Ρέιντ, η Γερουσία θα διεξάγει την επόμενη εβδομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα δημόσιες ακροάσεις, με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, και θα κρατά ενήμερους τους γερουσιαστές καθ ‘όλη τη διάρκεια τους.

«Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο Χάρι Ρέιντ, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Την έγκριση του Κογκρέσου για να επέμβει στη Συρία ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι το σωστό για την Δημοκρατία». «Ζητάω απο το Κογκρέσο να στείλει ένα μήνυμα στον Κόσμο» τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι αν και σέβεται τις φωνές που ζητούν προσοχή και αυτοσυγκράτηση, όλοι πρέπει «να αναλογιστούμε το κόστος της αδράνειας».

Σε μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να χτυπήσει τη Συρία αλλά μόνο με την έγκριση του Κογκρέσου.

«Η χώρα μας θα γίνει δυνατότερη με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Μπ. Ομπάμα. «Είναι το σωστό για την Δημοκρατία μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι σέβεται τις φωνές που συνιστούν αυτοσυγκράτηση αλλά όλοι πρέπει να αναλογιστούν «το κόστος της αδράνειας».

«Τι μήνυμα θα στείλουμε στον Κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Μπ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα, είπε ο Μπ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.

Ο Μπ. Ομπάμα διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ, μετά τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αμερικανός ηγέτης συναντήθηκε προηγουμένος με συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας και αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «πλησιάζει η ώρα» της επίθεσης κατά του καθεστώς της Συρίας, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κάποια άλλα προβάλλουν την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και με την αποψινή δήλωσή του θα γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι μπροστά στο «βαθύ σκεπτικισμό», στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και το Κογκρέσο, θέτοντας προτεραιότητα την «αξιοπιστία της χώρας».

Στο μεταξύ, η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς Άσαντ αδιακρίτως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού στις 21 Αυγούστου».

Σαουδική Αραβία: Υπέρ της επίθεσης εάν αυτή είναι η βούληση του συριακού λαού

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι καιρός ο κόσμος να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την επίθεση κατά του συριακού λαού και ότι θα υποστηρίξει μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, εάν την υποστήριζε και ο συριακός λαός.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει με όλες της τις δυνάμεις της αυτήν την επίθεση κατά του συριακού λαού», τόνισε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊσάλ στο Κάιρο όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

‘Οσον αφορά την προοπτική μιας αμερικανικής επίθεσης, ο σαουδάραβας υπουργός τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό του συριακού λαού. Αυτός γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον του, συνεπώς ό,τι αποδέχεται το αποδεχόμαστε και ό,τι απορρίπτει το απορρίπτουμε».

Εν αναμονή της απόφασης η διεθνής κοινότητα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αντιπολίτευση, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου την Τετάρτη για το θέμα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε σήμερα ότι το Ισραήλ παραμένει «έτοιμο για όλα τα σενάρια», μια ημέρα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, στο Ισραήλ επικρατεί ηρεμία και αίσθηση ασφαλείας και «οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

“Οι εχθροί μας έχουν πολύ καλούς λόγους να μη θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή μας. Τη γνωρίζουν», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Τα σχόλιά του αυτά μεταδόθηκαν από το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Στρατιωτική επέμβαση θέλει η συριακή αντιπολίτευση

Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δήλωσε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα τα μέλη του Κογκρέσου να «κάνουν τη σωστή επιλογή» και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του Άσαντ».

“Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-’Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Άσαντ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

“Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

//kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]