Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Η συριακή αντιπολίτευση θα μετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης

  /   11/11/2013  /   Σχόλια

syria rebel

Τη συμμετοχή της στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη αποφάσισε η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

Η συριακή αντιπολίτευση θέτει ωστόσο και προϋποθέσεις, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής σε πολιορκημένες περιοχές, να υπάρξει απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επίσης να υπάρξει δέσμευση ότι κάθε πολιτική διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική μετάβαση.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός κατέληξε στην απόφαση να συναινέσει με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις μετά από δύο ημέρες συζητήσεων.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ», δήλωσε ο Αντίμπ Σχισχακλί, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η συριακή αντιπολίτευση ως σύνολο δεσμεύεται να μετάσχει στις συνομιλίες.

Η αρχική ελπίδα ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, αλλά η έως τώρα αποτυχία του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μια σαφή θέση για την εκπροσώπησή του, καθώς και οι διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας καθυστερούν τη σύνοδο.

Σημαντικές ταξιαρχίες ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία της Γενεύης. Οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι αν η διάσκεψη δεν έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ασάντ θα χρεώσουν με την κατηγορία της προδοσίας όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς συνομιλίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]