Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ ενώ διογκώνεται το κύμα οργής κατά των Βρυξελλών

  /   07/02/2014  /   Σχόλια

Greek EU Presidency  

Μετά από πολλά χρόνια που τα σημάδια των ταραχών και των επεισοδίων αφήνονταν απείρακτα στην κεντρική πλατεία των Αθηνών, ενόψει της πρωτοχρονιάς που η Ελλάδα αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι ελληνικές αρχές απόφάσισαν να αποκαταστήσουν την πλατεία Συντάγματος.

Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ -που επιτρέπει στην προεδρεύουσα χώρα να καθορίζει την πολιτική ατζέντα του ομίλου των 28 κρατών-μελών- θεωρείται μείζων επιτυχία για μια χώρα που ένα χρόνο πριν δεν ήταν βέβαιη ούτε καν για τo αν θα παρέμενε μέλος της ΕΕ.

Ακόμα και σήμερα, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του δράματος που συν τω χρόνω θα εξελισσόταν στη χειρότερη κρίση της Ευρώπης μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, δεν λείπουν εκείνοι που αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα είναι εις θέση να επωμισθεί μια τέτοια ευθύνη.

Τη Δευτέρα (30/12), η νυκτερινή τρομοκρατική επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, υπογράμμισε τη ρευστότητα της κατάστασης. Οι κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή της επίθεσης ενσαρκώνουν τα συναισθήματα ενός λαού που κατηγορεί το Βερολίνο για την πολυετή λιτότητα, το αντίτιμο των άνω των 240 δις ευρώ που έλαβε η Αθήνα ως έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ). Ο φόβος μιας κοινωνικής έκρηξης συνεχίζει να σκιάζει τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός των εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει άριστα όλα τα παραπάνω. Σπεύδει αμέσως να χαρακτηρίσει την τρομοκρατική ενέργεια ως «άνανδρη επίθεση», που «είχε… στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ».

Αλλά η αντιπάθεια ορισμένων Ελλήνων κατά της Γερμανίας είναι μια μόνο πτυχή της κρίσης. Η αντιπαλότητα προς την ΕΕ επίσης διογκώνεται. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά», λέει ο Βενιζέλος, αναφερόμενος στις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι Έλληνες προκειμένου να παραμείνουν στην ΕΕ. «Η έκταση της δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας είναι πραγματικά μοναδική… Μέσα σε τριάμισι χρόνια λάβαμε μέτρα αξίας 70 δις ευρώ, όσο το 35% του ΑΕΠ», προσθέτει στη συνέντευξή του στον «γκάρντιαν».

Για τον Έλληνα πολιτικό, η προφανής ειρωνία μιας κατάστασης όπου η Αθήνα «προεδρεύει επί της Γερμανίας» δεν είναι παρά μια ακόμα απόδειξη πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ πολύ απέχουν από το να είναι ισότιμα. «Αυτό που είναι πραγματικά ειρωνικό είναι ότι καταρρέει η αρχή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών», λέει. «Μερικές χώρες αποφασίζουν κι οι άλλες εκτελούν (τις εντολές)».

Αλλά για την υπό συντηρητική ηγεσία κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η εξάμηνη προεδρία αντιπροσωπεύει επίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπεδώσει στο εσωτερικό της χώρας την αίσθηση πως η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά και αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που της υπαγορεύει η ευρωπαϊκή της υπόσταση.

«Δίδεται στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευκαιρία να αποδείξει πως μια χώρα που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διάσωσης δεν παύει να είναι μια φυσιολογική χώρα» , λέει ο Βενιζέλος.

Η Αθήνα έχει θέσει ως προτεραιότητές της προεδρίας της την οικονομική ανάπτυξη, τη μεταναστευτική πολιτική και την ανεργία των νέων, από την οποία υποφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Στις ιδωτικές τους συνομιλίες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα πως η ενασχόληση της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις θα χαρίσει στην κυβέρνηση μια ανεπίσημη περίοδο ανοχής: μια περίοδο σχετικής νηνεμίας, απαλλαγμένης από απαιτήσεις να εφαρμόσει νέες μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που, αν και τελικά δεν πόλωσαν τους Έλληνες, σταδιακά αποδυνάμωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων συνεργασίας, που έχει πια περιοριστεί σε μόλις τρεις έδρες.

Ενώ το Μάιο επίκεινται οι κρίσιμες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (ΕΚ) που οι δημοσκοπήσεις προξοφλούν πως θα δείξουν την έκταση των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων, ο Βενιζέλος δηλώνει πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει σε αυτό που αποκαλεί «κρίσιμη συζήτηση» για το μέλλον της Ευρώπης. «Είναι θετικό που η μεγάλη συζήτηση για τη νέα αφήγηση για την Ευρώπη θα αρχίσει να διεξάγεται υπό την προεδρία της Ελλάδας, μιας χώρας που βίωσε από πρώτο χέρι την κρίση. Η Ελλάδα λειτούργησε ως το εργαστήριο της κρίσης», επισημαίνει.

Αλλά αυτοί οι στόχοι μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξοι. Παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο περσινό προϋπολογισμό, ίσως να αποδειχθεί πως η Αθήνα δεν έχει πετύχει όλους τους οικονομικούς της στόχους. Στο πεζοδρόμιο, ο νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να επανακτούν τα σπίτια των αναξιόχρεων πελατών τους, οδηγεί τα πάθη σε παροξυσμό.

Pages: 1 2

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]