Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Επίκειται συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής

  /   08/02/2013  /   Σχόλια

EU meeting

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 που ορίζει τις συνολικές δαπάνες στα 960 δισ. ευρώ για την επταετία, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

“Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι έχουμε το πλαίσιο για τη συμφωνία”, δήλωσε ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σήμερα”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την προσδοκία να υπογραφεί η τελική συμφωνία εντός της ημέρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συνόδου είναι ότι η έναρξή της καθυστέρησε πέντε ώρες και όταν ξεκίνησε στις 22.00 οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Ο κ. Ρομπέι είχε πρόθεση να θέσει υπ’ όψιν των Ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ωστόσο το ανέβαλε, καθώς φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

“Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας» υπογράμμισε η  ’Ανκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως “θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά και να δείξουμε αλληλεγγύη, μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα χρήματα και αυτών που τα λαμβάνουν”.

Αντιδιαμετρικά κινήθηκαν με δηλώσεις τους οι Ολάντ και Κάμερον. Ο Γάλλος πρόεδρος  προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών δαπανών.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει σαν στόχο να περιοριστούν οι ελληνικές απώλειες από το νέο πακέτο κονδυλίων, δήλωσε: “Πιστεύω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, το κλειδί για την επιτυχία, διότι χρειαζόμαστε – ειδικά η Ελλάδα – ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – τόσο οι διαρθρωτικές όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή – είναι σε εξέλιξη και προχωρούν αυτή τη στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα”. συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]