Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Εντυπωσιακά μακροπρόθεσμη μνήμη διαθέτουν τα δελφίνια

  /   07/08/2013  /   Σχόλια

Εντυπωσιακά μακροπρόθεσμη μνήμη διαθέτουν τα δελφίνια

Την πιο μακροπρόθεσμη μνήμη από οποιοδήποτε ζώο στη φύση, πέραν του ανθρώπου, έχουν τα δελφίνια σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που αποκαλύπτει ότι τα συμπαθή θηλαστικά μπορούν να αναγνωρίσουν τα σφυρίγματα συντρόφων τους ακόμη και μετά από 20 χρόνια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο συνέλεξαν δεδομένα από 56 ρινοδέλφινα, τα οποία ζουν σε έξι εγκαταστάσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις Βερμούδες. Αρχικά αναπαρήγαγαν σφυρίγματα από θηλαστικά που δεν τους ήταν γνωστά για να διαπιστώσουν ότι τα δελφίνια μετά από λίγο βαρέθηκαν και άρχισαν να περιεργάζονται το υποβρύχιο ηχείο, από το οποίο έβγαιναν οι ήχοι.

Τότε οι επιστήμονες άρχισαν να παίζουν τα σφυρίγματα παλιών συντρόφων τους, τους οποίους είχαν χάσει έως και δύο δεκαετίες νωρίτερα, και είδαν ότι τα δελφίνια άλλαξαν αυτόματα συμπεριφορά, δείχνοντας να αναγνωρίζουν τους ήχους. Προσεγγίζοντας κι άλλο το ηχείο, κάποια σφύριξαν το “όνομά” τους περιμένοντας… ανταπόκριση από το μηχάνημα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αφορά σε δύο θηλυκά δελφίνια, την Άλι και την Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν μαζί στα Φλόριντα Κις. Η Μπέιλι φιλοξενείται πλέον σε εγκατάσταση στις Βερμούδες, όμως όταν άκουσε από το ηχείο το κάλεσμα της Άλι, ανταποκρίθηκε άμεσα παρότι τα δύο θηλαστικά ζούσαν χωριστά επί 20,5 χρόνια.

«Όταν το κάλεσμα τους είναι οικείο, τα δελφίνια είναι πιθανότερο να προσεγγίσουν τα ηχεία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα”, δήλωσε στο BBC ο επκεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Τζέισον Μπρακ. “Θα διατηρήσουν την επαφή με το ηχείο, ενώ αν το κάλεσμα δεν τους είναι οικείο, τότε είναι πιθανότερο να αγνοήσουν αυτό που παίζω. Ο εντοπισμός τόσο μακροπρόθεσμης μνήμης είναι πρωτοφανής στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων».

Για να βεβαιωθούν ότι τα συμπεράσματά τους είναι σωστά, οι ερευνητές αναπαρήγαγαν ήχους άγνωστων μεταξύ τους δελφινιών, αλλά ίδιου φύλου και ηλικίας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, τα ρινοδέλφινα αδιαφόρησαν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους υπογραμμίζουν τη βαθιά και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στα δελφίνια, καθώς και το ότι πρόκειται για ευφυή ζώα που επικοινωνούν με περίπλοκο τρόπο και είναι ικανά για πνευματικές διεργασίες υψηλού επιπέδου.

Επόμενος στόχος του Μπρακ και της ομάδας του είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα κάλεσμα φέρνει στο νου των δελφινιών την εικόνα των παλιών συντρόφων τους. Επιπλέον επισημαίνουν ότι ελέφαντες και χιμπατζήδες πιστεύεται ότι έχουν ανάλογες ικανότητες, όμως αυτό δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί με εκτενείς έρευνες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]