Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Ελλάδα: ‘Μεγάλη απόσταση’ κυβέρνησης-τρόικας στις διαπραγματεύσεις

  /   12/03/2013  /   Σχόλια

troika

Ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν τα «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, με κύριο αυτό της ρύθμισης των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, για το οποίο, έγινε γνωστό ότι υπάρχει «μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σήμερα) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά από την ολοκλήρωση της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, διάρκειας 4,5 ωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε πρόοδος, ωστόσο δεν έχει κλείσει κανένα θέμα. Για το ζήτημα των δόσεων, όπως σημείωσαν, «υπάρχει μεγάλη απόσταση», καθώς η κυβέρνηση επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Εξαιτίας της ασυμφωνίας σε αυτό το ζήτημα, ίσως παραταθεί και η παραμονή της τρόικας στην χώρα μας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, οι επικεφαλής της τρόικας ενδέχεται να φύγουν και να παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Μεγάλη απόσταση υπάρχει, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, και στο ζήτημα τηςρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς, όπως επισημάνθηκε, «δημιουργούνται κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες». Ένα ακόμη «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η συνέχιση ή μη της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Ανοικτό είναι, όπως επεσήμαναν, και το ζήτημα της «μείωσης και βελτίωσης του δημόσιου τομέα». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, καθώς συζητήθηκαν «θέματα άλλων υπουργείων», αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά, όπως αναφέρθηκε, «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική». Το επιχείρημα της τρόικας, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι «δεν γίνεται μία χώρα που έχει έλλειμμα και  πρόβλημα εσόδων να θέλει να μειώσει κι άλλο τους φόρους».

Σε ό,τι αφορά τέλος το εάν η παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι η αλλαγή της διοίκησης δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις αποκρατικοποιήσεις, «γι΄αυτό και αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]