Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΕΚΤ: Σε τροχιά σύγκρουσης με Βερολίνο για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ

  /   08/11/2013  /   Σχόλια

ecb 2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο για το μέλλον της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, καθώς αναφέρει σε νομική γνωμοδότησή της ότι μια ενιαία Αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Στην 32σέλιδη γνωμοδότηση προς τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «μία ισχυρή και ανεξάρτητη ενιαία Αρχή εκκαθάρισης (των τραπεζών) θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο» του νέου συστήματος και να έχει σαφή εξουσία να επιβάλει στις τράπεζες είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν είτε να κλείσουν.

«Ένας ενιαίος μηχανισμός είναι σε καλύτερη θέση να εγγυηθεί την άριστη δράση όσον αφορά την εκκαθάριση, περιλαμβανομένης μίας επαρκούς κατανομής του βάρους, σε σχέση με ένα δίκτυο εθνικών Αρχών εκκαθάρισης», αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Ο συντονισμός μεταξύ εθνικών συστημάτων εκκαθάρισης δεν έχει αποδειχθεί επαρκής για να επιτύχει τις πιο έγκαιρες και αποτελεσματικές ως προς το κόστος αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ένα διασυνοριακό πλαίσιο».

Η θέση αυτή βάζει την ΕΚΤ σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το νέο σύστημα διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει ως ένα «δίκτυο» εθνικών Αρχών, επειδή οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία ενιαία Αρχή που θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, το Βερολίνο έχει ασκήσει πίεση, ώστε το σύστημα να έχει την ευθύνη μόνο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, κάτι που επίσης βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]