Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΕΕ και Βερολίνο θέλουν κυβέρνηση και τήρηση δεσμεύσεων στην Ιταλία

  /   27/02/2013  /   Σχόλια

***BESTPIX*** Italy, France, Germany and Spain Summit In Rome

 Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλική Δημοκρατία εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της, Ολιβιέ Μπαγί, καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της

και να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση Μόντι. «Υπογραμμίζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές και στην ικανότητά τους να σχηματίσουν πολιτική πλειοψηφία, ικανή να συνεχίσει την εφαρμογή προγράμματος που έχει στόχο την επιστροφή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι αναγκαίο για τη μείωση του δυσβάσταχτου ιταλικού χρέους». Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών που δυσχεραίνει το σχηματισμό κυβέρνησης.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι τους τελευταίους 15 μήνες στην Ιταλία εφαρμόστηκαν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν αναπόφευκτες για την ιταλική οικονομία και μακροπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και για το σύνολο της χώρας. «Το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Ιταλία τους 15 τελευταίους μήνες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στη μελλοντική κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε συνάδει με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία.»

Συνεχίζοντας, ο Μπαγί υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων της στην ευρωζώνη σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της, καθώς και με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι δεσμεύσεις αυτές ισχύουν. Η Επιτροπή αναμένει από την Ιταλία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη όλων στην οικονομία της», δήλωσε ο Ολ Μπαγί.

Καταλήγοντας, ο Ολιβιέ Μπαγί παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τον Ιταλικό λαό είναι πολλές και δύσκολες, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι το «θετικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δράσης» δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση στην Ιταλία. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει και να βοηθά τη χώρα, όπως έκανε πάντα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές, στοχεύοντας στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σήμερα ότι οι Ιταλοί εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι «οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες» αλλά όχι να συναινέσουν σε «περικοπές για τις περικοπές» και σε «μονομερείς» περικοπές με «κάθε κόστος».

«Οι θυσίες αυτές πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και ειδικά να δίνουν μια προοπτική για τα παιδιά τους», ανέφερε ο Σουλτς. Οι Ιταλοί εκλογείς έδειξαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι» από τη θεραπεία λιτότητας που τους έχει επιβληθεί, είπε ο Σουλτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία επηρεάζει όλη την Ευρώπη. «Σημειώνουμε ότι υπήρξε μια ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

«Πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, η δημοσιονομική λιτότητα, με την ανάπτυξη και τον αγώνα εναντίον της ανεργίας, ιδίως των νέων», επισήμανε ο Σουλτς, καλώντας τις διάφορες ιταλικές πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το σχηματισμό κυβέρνησης και της συνεργασίας «όπου είναι δυνατό» αυτό, διότι «η σταθερότητα είναι απαραίτητη».

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες μέλη της ΕΕ (. . .) έναν από τους πυλώνες της ευρωζώνης», είπε.

Οι πολιτικές λιτότητας δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες αλλά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, είπε ο Σουλτς. Είπε όμως ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι εκλαμβάνουν διαφορετικά την πραγματικότητα κι επιρρίπτουν στην ΕΕ την ευθύνη για τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Ωστόσο, υπογράμμισε, η επιλογή των Ιταλών ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή. «Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα που στέλνει αυτή η ψηφοφορία», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]