Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΕΕ: Η ανεργία απειλεί το μέλλον της Ευρώπης, διαμηνύουν οι υπουργοί Εργασίας

  /   28/02/2013  /   Σχόλια

2011 Anergia

 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές κοινωνικές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας που θα υπονομεύσει την υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και τους θεσμούς της

, αναφέρουν οι υπουργοί Εργασίας σε έγγραφό τους με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία το οποίο διανεμήθηκε χθες Τετάρτη.

Η έκκληση αυτή έγινε μετά την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας από τους εκλογείς στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την πολιτική αυτή εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την υποστήριξη της ΕΕ.

«Η Κοινωνική Ευρώπη έχει προβλήματα», ανέφερε το 5σέλιδο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς ενόψει μιας συνόδου στις Βρυξέλλες και αντίγραφό του περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Αυτό είναι (…) επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν επιτύχουμε να επιδείξουμε ότι η Ευρώπη φέρνει κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική πρόοδο για τους πολίτες της, θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου».

Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και οι απεργίες έχουν σαρώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς η κρίση χρέους, που διαρκεί τρία χρόνια, και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχουν εξαντλήσει σχεδόν την υπομονή των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί Εργασίας, οι οποίοι συναντώνται την Πέμπτη, σημειώνουν ότι οι 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση μόνο εάν οι κυβερνήσεις βρουν τρόπους να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να βρει το θάρρος για να αντιδράσει στην μείζονα χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση που βιώνει με κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά τις εργασιακές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», αναφέρεται στο κείμενο.

«Το επίπεδο αντίδρασης ξεπερνά όλο και περισσότερο το εθνικό πλαίσιο• είναι επίσης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αυτό στο οποίο πρέπει να υπάρχουν συνοδευτικά κατάλληλα μέτρα».

unemployment-europeΗ ανεργία ανήλθε στο 11,7% στην Ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%.

«Τα αυξανόμενα κοινωνικά κόστη και η υψηλή ανεργία –ειδικά η ανεργία των νέων– μπορεί να υποσκάψουν την πίστη των πολιτών στην αξία της Ευρωπαϊκής κοινότητας και των θεσμών της», σημειώνεται στο έγγραφο.

Οι υπουργοί τάσσονται στο έγγραφο αυτό υπέρ της ιδέας να θεσπιστεί μια εγγύηση προς τους νέους ότι είτε θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, είτε περαιτέρω εκπαίδευση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού αποφοιτήσουν, αυτό που αποκαλείται στην ορολογία των Βρυξελλών «Εγγύηση για τη Νεολαία».

young-and-out-of-work-1024x872

Τέτοιου είδους προγράμματος εφαρμόζονται σε σκανδιναβικές χώρες και θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η πορεία της οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη» γενιά ανέργων, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι υπουργοί Εργασίας τάσσονται επίσης υπέρ της ευκολότερης μετακίνησης εργαζομένων στην 27μελή ένωση, ειδικά για να εξισορροπηθεί το γεγονός ότι η εύρεση μιας θέσης απασχόλησης σε μια άλλη χώρα συχνά συνεπάγεται την απώλεια μιας κατοχυρωμένης σύνταξης ή ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην πατρίδα του εργαζομένου.

Ακόμη θέλουν να ξαναρχίσει η συζήτηση για τη θέσπιση ενός κατώτερου μισθού στην Ευρώπη ως σύνολο. Οκτώ χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχουν θεσπίσει κατώτερο μισθό, αφού οι μισθοί καθορίζονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τις 17 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάμψουν το υψηλό ποσοστό της ανεργίας και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

«Η ανεργία είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα στις οικονομίες τους. Πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την δυνατότητα των οικονομιών τους να αναπτυχθούν. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις γι την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Την εγγύηση ότι όσοι οφείλουν φόρους θα πληρώνουν πράγματι φόρους». Ακόμα, κάλεσε να αποκατασταθεί ο τραπεζικός δανεισμός. «Οι πιστώσεις σε ορισμένες χώρες είναι ακόμα πολύ δύσκολο να βρεθούν», επισήμανε.

Ωστόσο επισήμανε για άλλη μια φορά τα όρια της αποστολής της ΕΚΤ, τονίζοντας «δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε σαθρούς προϋπολογισμούς. Δεν μπορούμε να αποκαθάρουμε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δεν μπορούμε να λύσουμε βαθιά ριζωμένα, δομικά προβλήματα στις οικονομίες της Ευρώπης».

Στόχος πρέπει να είναι, επέμεινε, να «οικοδομηθεί μια ισχυρή και βαθιά οικονομική και πολιτική ένωση (. . .) προς όφελος όλων των (κρατών -) μελών του ενιαίου νομίσματος».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]