Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Αρχέγονος μετεωρίτης αποκαλύπτει το παρελθόν του Άρη

  /   21/11/2013  /   Σχόλια

meteoritis

Ένας μετεωρίτης που βρέθηκε πέρυσι στην έρημο Σαχάρα, πιστεύεται πως προέρχεται από το φλοιό του Άρη, και έχει ηλικία 4.4 δισεκατομμυρίων χρόνων, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους διαστημικούς βράχους που έχουμε ποτέ ανακαλύψει, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύεται στο  περιοδικό Nature.

Οι περισσότεροι από τους περίπου 125 μετεωρίτες με προέλευση από τον Άρη, έχουν ηλικία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου χρόνων, παρέχοντας πληροφορίες για το σχετικά πρόσφατο γεωολογικό παρελθόν του Άρη αλλά όχι για την περίοδο της νιότης του.

Ο μόνος  μετεωρίτης που ερχόταν από το μακρινό παρελθόν του Άρη, ήταν ο Allan Hills 84001, ηλικίας 4.1 δισεκατομμυρίων χρόνων, ο οποίος είχε γίνει γνωστός από την είδηση που τελικά δεν επαληθεύτηκε, πως περιείχε απολιθωμένα βακτήρια.

Ο μετεωρίτης που βρέθηκε στην Αφρική όμως, με το όνομα NWA 7533, φαίνεται πως προέρχεται από μία εποχή που το ίδιο το Ηλιακό μας Σύστημα είχε ηλικία μόλις 100 εκατομμυρίων χρόνων, όταν και σχηματιζόταν ο φλοιός του Άρη, την ίδια εποχή με αυτόν της Γης και της Σελήνης.

Πωλήθηκε σε αμερικανούς ερευνητές από ντόπιους συλλέκτες μετεωριτών, για 50 δολάρια το γραμμάριο, ενώ μετά τη διασημότητα που έλαβε από τις τελευταίες εξελίξεις, η τιμή του πλέον προσδιορίζεται σε περισσότερα από 10.000 δολάρια το γραμμάριο.

Η χρονολόγηση του διαστημικού βράχου έγινε από το γεωχημικό του πανεπιστημίου της Φλόριντα Μουνίρ Χουμαγιούν, ο οποίος μαζί με την ομάδα του χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική μέτρησης των ισότοπων ουρανίου που περιέχονται στο NWA 7533.

Στη σύνθεση του μετεωρίτη βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις  σπάνιων στοιχείων όπως νικέλιο, ιρίδιο, και όσμιο, γεγονός που σημαίνει πως μάλλον προέρχεται από περιοχές του Άρη που σφυροκοπούνταν από μετεωρίτες, οι οποίοι μετέφεραν αυτά τα στοιχεία.

Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Άρης στο παρελθόν φιλοξενούσε νερό σε υγρή μορφή, οι ερευνητές δεν βρήκαν ίχνη που να υποστηρίζουν κάτι τέτοια στα στοιχεία του NWA 7533.

Έπειτα από τη μελέτη των συστατικών του μετεωρίτη, οι ερευνητές προχώρησαν στον υπολογισμό του πάχους του φλοιού του πλανήτη, το οποίο προσδιορίστηκε σε περίπου 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. «Είναι η πρώτη αξιόπιστη γεωχημική πρόβλεψη για το πάχος του φλοιού του Άρη, και συμφωνεί με τις γεωφυσικές προβλέψεις από στοιχεία που έχουν προκύψει μετρώντας τη βαρύτητα και την τοπογραφία του πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Χουμαγιούν.

Η έρευνα θα συνεχίσει, προχωρώντας βαθύτερα στο εσωτερικό του μετεωρίτη, με τους γεωλόγους να αναμένουν περισσότερες εκπλήξεις σύντομα, καθώς όπως υποστηρίζουν, «μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει απλώς την κορυφή του παγόβουνου».

// naftemporiki.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]