Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Αντιδράσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων που εμπεριέχουν ρίσκο

  /   03/02/2014  /   Σχόλια

axortages trapezes

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αποτροπή των μεγάλων τραπεζών από επισφαλείς επενδυτικές δραστηριότητες συναντούν αντιδράσεις. Διαφωνίες εκφράζουν, όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου.

Στόχος την Κομισιόν είναι να περιορίσει τους κινδύνους που προκύπτουν για τους φορολογούμενους και τα κράτη από τις επισφαλείς δραστηριότητες των μεγάλων τραπεζών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο νόμων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.

Το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης τίτλων προς ίδιο όφελος σε χρηματοπιστωτικά μέσα. Και ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος διαμαρτύρεται και απορρίπτει τα σχέδια του επιτρόπου, πολλοί ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τη μεταρρύθμιση.

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν στο επίκεντρό τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι «υπερβολικά μεγάλα για τα αφήσει κανείς να πτωχεύσουν, ενώ η διάσωσή τους θα στοίχιζε ακριβά ή δεν θα μπορούσαν να εκκαθαρισθούν εξαιτίας της πολύπλοκης δομής τους», επεσήμανε ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

«Θέλουμε να απαγορεύσουμε τις προς ίδιο όφελος συναλλαγές. Όταν μια τράπεζα δανείζεται χρήματα με χαμηλά επιτόκια και κερδοσκοπεί προς ίδιο όφελος στις κεφαλαιαγορές, αποσκοπεί απλά στην άντληση δικού της κέρδους. Οι πελάτες της και η πραγματική οικονομία δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό. Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι για όλους πραγματικοί», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Διαφωνούν με τον διαχωρισμό οι τράπεζες

Βάσει των νέων κανόνων, οι εθνικές εποπτικές αρχές θα διαθέτουν τη δικαιοδοσία να απαιτούν από τις μεγάλες τράπεζες τους τον διαχωρισμό των πρωτογενών τραπεζικών δραστηριοτήτων (καταθέσεις) από τις επισφαλείς συναλλαγές, εφόσον οι τελευταίες θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να παρακάμπτουν τα εν λόγω εμπόδια, εφόσον μπορούν να αποδείξουν αξιόπιστα στις εθνικές εποπτικές αρχές ότι μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους με άλλους τρόπους.

Ενδεχόμενο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους απορρίπτουν οι τράπεζες. «Η γερμανική οικονομία χρειάζεται τις τράπεζες που καλύπτουν το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λιάνε Μπούχολτς, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου των Δημοσίων Τραπεζών, που υποστηρίζει πως «ενδεχόμενη εγκατάλειψη του μοντέλου των τραπεζών γενικών υπηρεσιών θα προκαλούσε προβλήματα στην χρηματοδοτική δομή της γερμανικής οικονομίας».

«Τις “νερωμένες” προτάσεις δεν θα τις εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο»

Oι προτάσεις Μπαρνιέ δεν αποσκοπούν στον πλήρη διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων, εκτιμά ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ και εξηγεί: «Δεν πρόκειται για πραγματικό διαχωρισμό. Απλώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιες υπηρεσίες θα διαχωρίζονται από το κύριο σώμα των δραστηριοτήτων. Στην πραγματικότητα είναι μια πρόσκληση για να αυξηθεί η γραφειοκρατία. Θα απαιτηθούν νέοι σύμβουλοι, ελεγκτές και λομπίστες προκειμένου να ασκήσουν την επιρροή τους. Η καλύτερη και απλούστερη λύση θα ήταν, οτιδήποτε είναι επισφαλές να διαχωριζόταν από τις τραπεζικές δραστηριότητες και να είχε τη δική του, ανεξάρτητη χρηματοδότηση, αλλά ο κ. Μπαρνιέ δεν τόλμησε να την εφαρμόσει».

«Αυτές τις “νερωμένες” προτάσεις δεν πρόκειται να τις εγκρίνει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», τονίζει από την πλευρά του και ο γερμανός χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ.

 

// Deutsche Welle

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]